Biyografi tarzı filmlerin en önde gelenlerinden olan Enigma filmi bugün saat 21.30'da Beyaz TV ekranlarında olacak. Sinema severler Enigma ya da orijinal adıyla The Imitation Game hakkında çok fazla soru soruyorlar.

Bizde sizler için Enigma (The Imitation Game) filminin konusu ne, oyuncuları kimler ve Enigma filmi nerede çekildi gibi sorulara cevap vereceğiz.

Enigma (The Imitation Game) Filminin Konusu Ne Oyuncuları Kim Enigma Filmi Nerede Çekildi 11

Enigma (The Imitation Game) filminin konusu ne?

1951 yılında polis, evine zorla girildiği anlaşılan matematikçi Alan Turing'i soruşturur. Sorgusu sırasında Turing, İkinci Dünya Savaşı sırasında Bletchley Park'ta yaptığı çalışmalardan bahseder.

1928'de genç Turing yatılı okulda sürekli zorbalığa maruz kalır. Kriptografiye olan ilgisini ateşleyen Christopher Morcom ile arkadaşlık kurar ve kısa süre sonra romantik duygular geliştirir. Ancak Christopher kısa süre sonra tüberkülozdan ölür.

İngiltere 1939'da Almanya'ya savaş ilan ettiğinde Turing, Komutan Alastair Denniston'ın yönettiği Bletchley Park'taki Hugh Alexander, John Cairncross, Peter Hilton, Keith Furman ve Charles Richards'tan oluşan kriptografi ekibine katılır. Nazilerin şifreli mesajlar göndermek için kullandıkları Enigma makinesini analiz edeceklerdir.

Birlikte çalışması zor olan ve meslektaşlarının yetersiz olduğuna inanan Turing, Enigma mesajlarını deşifre edecek bir makine tasarlamak için tek başına çalışır. Denniston makinenin 100.000 sterlinlik yapım maliyetini karşılamayı reddedince Turing, Başbakan Winston Churchill ile temasa geçer ve Churchill onu takım lideri yapar ve makineye fon sağlar. Furman ve Richards'ı kovar ve yerlerine yenilerini bulmak için gazetelere zor bir bulmaca yerleştirir.

Cambridge mezunu Joan Clarke Turing'in testini geçer ancak ailesi onun erkek kriptograflarla çalışmasına izin vermez. Turing onun mesajlara müdahale eden kadınlarla birlikte yaşamasını ve çalışmasını ayarlar ve planlarını onunla paylaşır. Clarke, Turing'in diğerlerine ısınmasına yardımcı olur ve onlar da Turing'e saygı duymaya başlar.

Turing'in Christopher adını verdiği makinesi inşa edilir ancak Enigma şifreleme ayarlarını yeterince hızlı belirleyemez; Almanlar her gün sıfırlar. Denniston makinenin imha edilmesini ve Turing'in kovulmasını emreder, ancak diğer kriptograflar Turing giderse ayrılmakla tehdit ederler.

Clarke ailesi yüzünden ayrılmayı planladığında, Turing evlenme teklif eder ve Clarke da kabul eder. Nişan partileri sırasında Turing, gizli tutmasını tavsiye eden Cairncross'a eşcinselliğini doğrular.

Bir memurun aynı Alman kodlayıcıdan aldığı mesajlar hakkında konuştuğunu duyan Turing bir aydınlanma yaşar: Makineyi, belirli mesajlarda var olduğunu bildiği kelimeleri çözecek şekilde programlayabilir.

Enigma (The Imitation Game) Filminin Konusu Ne Oyuncuları Kim Enigma Filmi Nerede Çekildi 22

Bir Alman kodlayıcı her zaman ilk mesajını standart bir düz metin Almanca yazısıyla açtığında, Christopher'ın günün tüm mesajlarını hızlı bir şekilde çözmesi için o günün Enigma kodunu yeterince açığa çıkarır. Makine yeniden kalibre edildiğinde bir mesajı hızla çözer ve kriptograflar bunu kutlar.

Bir konvoyun saldırıya uğramak üzere olduğunu fark eden Turing, bunu önlemek için aniden harekete geçerlerse Almanların Enigma'nın ele geçirildiğini anlayacağını ve onu değiştireceğini fark eder.

Bu nedenle, ekip deşifre edilen her mesaja göre hareket edemez, bu yüzden Peter onlara yalvarsa da konvoyu kurtarmazlar, çünkü kardeşi de konvoyun bir parçasıdır. Turing, imhayı en üst düzeye çıkarmak ve tespit edilmeyi en aza indirmek için gönderilecek uyarıları seçmek üzere istatistiksel bir model oluşturur.

Cairncross'un bir Sovyet casusu olduğunu keşfeden Turing onunla yüzleşir. Sovyetlerin müttefik olduğunu, aynı amaçlar için çalıştıklarını savunur ve Turing'in cinsel kimliğini ifşa ederek misilleme yapmakla tehdit eder.

Üst düzey MI6 ajanı Stewart Menzies, Clarke'ı tehdit etmek için ortaya çıktığında Turing, Cairncross'un bir casus olduğunu açıklar. Menzies bunu zaten bilmektedir ve İngiliz çıkarları için Sovyetlere yanlış bilgi sızdırmaktadır.

Turing, Clarke'a homoseksüel olduğunu söyleyerek Bletchley Park'tan ayrılmasını ister. Clarke her zaman şüphelenmiştir ama yine de birlikte mutlu olacakları konusunda ısrar eder. Onun güvenliğinden korkan Turing, onu hiçbir zaman önemsemediğini ve sadece kriptografi becerileri için kullandığını söyler.

Kalbi kırılmış olsa da Clarke, bunun ne kadar önemli olduğunu bilerek görevine devam eder. Turing'in ya da ailesinin ondan ne yapmasını istediğine ya da kararları hakkında ne düşündüklerine boyun eğmeyi reddeder.

Savaştan sonra Menzies kriptograflara kanıtları yok ettirir, çünkü MI6 hükümetlerin kırılamaz kod makinelerine sahip olduklarına inanmalarını istemektedir. Ekip bir daha asla bir araya gelmemeli ya da yaptıklarını paylaşmamalıdır.

1952'de Turing ağır ahlaksızlık suçundan hüküm giyer ve çalışmalarına devam edebilmek için hapishane yerine kimyasal hadıma tabi tutulur. Clarke onu ziyaret eder, fiziksel ve zihinsel olarak kötüleşmesine tanık olur ve onu teselli etmeye çalışır.

Epilog, Turing'in 7 Haziran 1954'te, hükümetin zorunlu kıldığı bir yıllık hormonal tedavinin ardından intihar ettiğini gösteriyor. Kraliçe 2. Elizabeth 2013 yılında Turing'e ölümünden sonra Kraliyet Affı vermiştir.

Mahzen (The Cellar) filminin konusu ne oyuncuları kimler? Mahzen (The Cellar) filmi nerede çekildi? Mahzen (The Cellar) filminin konusu ne oyuncuları kimler? Mahzen (The Cellar) filmi nerede çekildi?

Tarihçiler Enigma'nın kırılmasının savaşı iki yıldan fazla kısaltarak 14 milyondan fazla insanın hayatını kurtardığını ve Turing'in çalışmasının günümüz bilgisayarlarına doğru atılan ilk adım olduğunu tahmin etmektedir.

Enigma (The Imitation Game) Filminin Konusu Ne Oyuncuları Kim Enigma Filmi Nerede Çekildi 33

Enigma (The Imitation Game) filminin oyuncuları kimler?

Geniş oyuncu kadrosu ile dikkat çeken Enigma filminin oyuncuları ise şu şekildedir;

  • Benedict Cumberbatch
  • Alex Lawther
  • Keira Knightley 
  • Matthew Goode
  • Rory Kinnear 
  • Allen Leech 
  • Matthew Beard 
  • Charles Dance
  • Mark Strong 
  • James Northcote 
  • Tom Goodman-Hill 
  • Steven Waddington 
  • Ilan Goodman
  • Jack Tarlton 
  • Jack Bannon 
  • Tuppence Middleton
  • Andrew Havill
  • James G. Nunn 
  • Victoria Wicks

Enigma (The Imitation Game) Filminin Konusu Ne Oyuncuları Kim Enigma Filmi Nerede Çekildi 44

Enigma (The Imitation Game) filmi nerede çekildi?

Ana çekimler 15 Eylül 2013'te İngiltere'de başladı. Çekim mekânları arasında Turing'in eski okulu Sherborne, Turing ve meslektaşlarının savaş sırasında çalıştığı Bletchley Park ve Londra'da Southampton Row'daki Central Saint Martins kampüsü yer aldı.

Diğer mekânlar arasında İngiltere'de Nettlebed (Oxfordshire'daki Joyce Grove) ve Chesham (Buckinghamshire) gibi kasabalar vardı. Sahneler ayrıca Bicester Havaalanı'nda ve Chancery Lane'deki Law Society binasının dışında ve West London Film Stüdyoları'nda çekildi. Ana çekimler 11 Kasım 2013'te tamamlandı.

Filmde görülen bombe, Turing'in Bletchley Park'taki müzede bulunan orijinal makinesinin bir kopyasına dayanmaktadır. Ancak yapım tasarımcısı Maria Djurkovic, ekibinin makineyi daha büyük yaparak ve iç mekanizmalarını daha fazla görünür kılarak daha sinematik hale getirdiğini itiraf etmiştir.

SON OLARAK ENİGMA FİLMİNİN FRAGMANINA BİR GÖZ ATALIM...

Muhabir: Erdinç Alkan