TRT 1 ekranlarında yayınlanan Mehmed: Fetihler Sultanı dizisi 2024 yılının en sevilen dizileri arasında yer alıyor. Fatih Sultan Mehmet’in yaşamından kesitler gördüğümüz dizide Malkoçoğlu Bali Bey cesareti ve savaş becerileri ile ön plana çıkıyor.

Dizinin hayranları Malkoçoğlu Bali Bey hakkında daha fazlasını öğrenmek istiyor ve bu nedenle Malkoçoğlu Bali Bey kimdir diye soruyor. Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını bu yazımızda sizler için araştırdık.

Malkocoglu Bali Bey 5

Malkoçoğlu Bali Bey Kimdir? Tarihte Kim?

Diriliş Ertuğrul dizisinin büyük başarısından sonra TRT ekranlarında son yıllarda çok sayıda tarihi dizi yayınlandı. Bu dizilerden en yeni olanı ise 27 Şubat 2024 tarihinde izleyicilerle buluşan Mehmed: Fetihler Sultanı dizisi.

Şu ana kadar 15 bölümü yayınlanan dizi 2024 yılının en popüler yapımlarında arasında yer alıyor ve her hafta milyonlarca izleyiciyi ekran başına kilitliyor. Fatih Sultan Mehmet’in hayatını anlatan dizide dönemin en ünlü komutanlarından biri olan Malkoçoğlu Bali Bey de yer alıyor.

Birçok kişi, askeri becerileri ve cesaretiyle ön plana çıkan Malkoçoğlu Bali Bey’in gerçek hayattaki hikayesini öğrenmek istiyor. Bu nedenle sık sık Malkoçoğlu Bali Bey kimdir sorusu soruluyor. Osmanlı tarihindeki en önemli komutanlardan biri olan Malkoçoğlu Bali Bey, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid zamanında yaşamıştır. Babası Malkoçoğlu Hamza Bey’dir.

İlgili İçerik: Kurtçu Doğan nasıl öldü? Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan tarihi

Malkocoglu Bali Bey 7

Malkoçoğlu Kimdir?

Dönemin tarihçilerine göre Malkoçoğlu Bali Bey iri yapılı, güçlü, kuvvetli ve gözü pek bir akıncı beyidir. Doğum tarihi veya yeri hakkında kesin bir bilgi yoktur. Askeri başarılarıyla tanınan Malkoçoğlu Bali Bey, Fatih Sultan Mehmet’in kurdurduğu Enderun Mektebi’nde eğitim aldı. Buradan mezun olduktan sonra orduda önemli görevler aldı. İstanbul’un fethi sırasında savaşta yer aldı.

Doç. Dr. Ayşegül Kılıç’ın 2020 yılında yayımlanan akademik çalışmasına göre Malkoçoğlu Bali Bey, komutan olarak adını ilk kez 1461 yılındaki Eflak seferi ile duyurdu. Kazıklı Voyvoda olarak bilinen III. Vlad’ın yakalanması için yapılan seferde büyük başarılar elde etti.

1475 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Macaristan üzerine sefere gönderildi. Bu sefer sonucunda Sirem Adası’nda bulunan düşman kuvvetler büyük bir yenilgiye uğradı. Başarıyla sonuçlanan seferin komutanlığını yapan ve Semendire Sancağı’nın beyi olan Malkoçoğlu Bali Bey’e Alacahisar Sancağı verildi.

Malkoçoğlu Bali Bey, 1478 yılında düzenlenen Arnavutluk seferine de katıldı. Mihaloğlu Ali Bey liderliğindeki akıncı birlikleriyle Baştova Kalesi’ni fethetti. 1498 yılında Lehistan’ın Osmanlı’ya bağlı olan Bogdan’a müdahalesi üzerine düzenlenen seferlerin komutanlığını yaptı. Malkoçoğlu Bali Bey, Lehistan’a düzenlenen iki seferin sonunda Varşova yakınlarındaki Jaroslaw şehrine kadar ilerledi.

Bu başarısının ardından Sancakbeyliği’nden Beylerbeyliği’ne terfi etti. Malkoçoğlu Bali Bey’in Osmanlı kayıtlarına göre katıldığı son sefer Modon’un fethidir. Venediklilerin Osmanlı aleyhinde yürüttüğü faaliyetlerden dolayı 1500 yılında Modon’a sefer düzenlendi.

Malkoçoğlu Bali Bey’in de büyük başarı gösterdiği bu seferin ardından stratejik olarak önemli bir konumda bulunan Modon, Osmanlı topraklarına dahil edildi.

Malkoçoğlu Bali Bey Gerçekte Var Mı?

Malkoçoğlu Bali Bey’i ilk kez Mehmed: Fetihler Sultanı dizisinde görenler ünlü komutanın gerçek hayatta var olup olmadığını öğrenmek istiyor.

Dizide başarıları ve cesaretiyle büyük bir hayran kitlesine ulaşan Malkoçoğlu Bali Bey gerçek hayatta yaşamıştır. Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid zamanında Osmanlı ordusunda büyük başarılara imza attığı Osmanlı kayıtlarında yer alıyor.

Ayrıca aynı dönemde yaşamış birçok tarihçi de Malkoçoğlu Bali Bey kimdir diye sorulan ünlü komutandan sık sık bahsetmiştir.

Malkocoglu Bali Bey 3

Malkoçoğlu Bali Bey Neden İnfaz Edildi?

Malkoçoğlu Bali Bey’in kim olduğunu öğrenenler başarılı komutanın infaz edilip edilmediğini de öğrenmek istiyor.

Sosyal medyada Malkoçoğlu Bali Bey’in infaz edildiğine dair iddialar olsa da Osmanlı arşivlerinde bu konu hakkında verilmiş herhangi bir hüküm veya karar bulunmuyor.

Amazon'un Yeni Dizisi Secret Level Ne Zaman? Hangi Oyunlar Var? Amazon'un Yeni Dizisi Secret Level Ne Zaman? Hangi Oyunlar Var?

Ayrıca o dönemde yaşamış tarihçiler de böyle bir olaydan bahsetmiyor.

Malkoçoğlu’nu Kim Öldürdü?

Malkoçoğlu Bali Bey’in nasıl veya neden öldüğü hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor. Malkoçoğlu Ailesi üyelerinden öldürüldüğü bilinen iki isim vardır.

Bunlardan birisi Çaldıran Savaşı sırasında bizzat Şah İsmail tarafından öldürülen Malkoçoğlu Turali Bey’dir.

Diğeri ise Mağusa Kuşatması’nda ölen Yahyapaşazade Malkoçoğlu Mehmet Bey’dir.

Malkocoglu Bali Bey 8

Malkoçoğlu Ailesi Günümüzde Var Mı?

Malkoçoğlu Bali Bey kimdir sorusunun cevabını öğrenenler Osmanlı ordusunda uzun yıllar büyük bir başarıyla görev yapan Malkoçoğlu Ailesi’nin günümüzde varlığını sürdürüp sürdürmediğini de merak ediyor.

Malkoçoğlu Ailesi’nin üyeleri hala ülkemizde yaşıyor. Hatta 2013 yılında Antalya'da Malkoçoğlu Balibey Derneği'ni kurdular.

Derneğin kurucuları üyeleri Ali Polat, Esat Tonguç, Fikret Yağcı, Nurettin Tonguç, Ömer İnce, Salih Çayır, Süleyman Tüzün’dür. Malkoçoğlu Bali Bey kimdir, tarihte kim, gerçekte var mı, neden infaz edildi ve kim öldürdü sorularını sizler için cevapladık.

Editör: Gulce Editor