Manisa Türkiye'nin önemli tarım şehirleri arasında bulunuyor. Üzüm, zeytin, tütün gibi ürünlerin yanında son yıllarda domates tarımı da şehrimizde önem kazanmış durumda. Özellikle salçalık domates üretiminin çok fazla yapıldığı Manisa'da bu sene çiftçiler domatesin alım fiyatından şikayetçi durumdalar.

Fabrikalar domatesi neredeyse 1.5 TL'den alıyor. Domatesin yetiştiricilik maliyetleri hesaplandığında çiftçinin bu fiyatlarla büyük zarar ettiği ortada. Manisa'da Ziraat Odaları bu durum karşısında sessiz kalmadı ve bir basın açıklaması düzenledi.

Şehzadeler Ziraat Odası başkanlığında düzenlenen basın açıklamasına Manisa ilçe Ziraat Odası başkanları katıldı.

Manisa'da Ziraat Odası Başkanlarından Domates Açıklaması-11

Basın açıklamasında söz alan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ şu ifadeleri kullandı;

Domateste son yılların en kötü hasat dönemini yaşıyoruz. Bunun ana sebebi ise yanlış tarım politikaları. Yetiştirdiğimiz ürünlerin fiyatı yükseldiğinde ihracat yasaklanıyor ya da ithalat yapılıyor.

Üreticilerimiz ile birlikte ürünleri işleyen ve ihraç eden fabrikalarda iflas ediyor. Buğday, pamuk, mısır gibi ürünlere verilen primler düşük olduğu için bu sene bu ürünlerin yerine domates yetiştirildi.

Iskarta üzüm fiyatları düştü üretici isyanda Iskarta üzüm fiyatları düştü üretici isyanda

Bu ürünler dışında yetiştirilen domates, kavun, karpuz ve biberde çok ekildiği için tarlada kalıyor. Bu şartlar iyileştirilmezse çiftçilerimiz üretemez tarlasını ve traktörünü satar. Özellikle salçalık domateste acil çözüm bulunmalıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile salçalık domates fabrikaları arasında çalışmalar yapılmalı ve çözüm yolları aranmalıdır.

Muhabir: SERKAN ÖZCAN