Santa Maria son günlerde internet ortamında çok fazla duyduğumuz bir söz olarak karşımıza çıkıyor. Bizde sizler için Santa Maria hakkında tüm bilinmesi gerekenleri anlattık. İşte detaylar...

Santa Maria kimdir? 

Santa Maria veya Santa María , İtalyanca, Portekizce ve İspanyolca gibi dillerde İsa'nın annesi Meryem'in unvanıdır.

Meryem birinci yüzyılda yaşamış Nasıralı Yahudi bir kadın, Yusuf'un karısı ve İsa'nın annesidir. Hıristiyanlığın merkezi bir figürüdür ve bakire ya da kraliçe gibi çeşitli unvanlar altında saygı görür ve bunların çoğu Loreto Litanyası'nda zikredilir.

Doğu ve Oryantal Ortodoks, Doğu Kilisesi, Katolik, Anglikan ve Lutheran kiliseleri Meryem'in İsa'nın annesi olarak Tanrı'nın Annesi olduğuna inanmaktadır. Diğer Protestanların Meryem hakkındaki görüşleri farklılık göstermekte olup, bazıları onu daha düşük bir statüye sahip görmektedir.

Sinoptik İnciller Meryem'i İsa'nın annesi olarak adlandırır. Matta ve Luka İncilleri Meryem'i Kutsal Ruh aracılığıyla İsa'ya gebe kalması için Tanrı tarafından seçilmiş bir bakire olarak tanımlar.

İsa'yı Beytlehem'de doğurduktan sonra Celile'deki Nasıra kentinde büyütmüş, çarmıha gerilmesi sırasında Kudüs'te ve göğe yükselişinden sonra havarilerle birlikte olmuştur. Daha sonraki yaşamı İncil'de anlatılmasa da, Katolik ve Doğu Hıristiyan gelenekleri onun bedeninin dünyevi yaşamının sonunda göğe yükseltildiğine inanır; bu olay Batı Hıristiyanlığında Meryem'in Göğe Alınışı, Doğu Hıristiyanlığında ise Tanrı'nın Annesinin Göğe Alınışı olarak bilinir.

Meryem, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinden beri saygı görmektedir ve genellikle en kutsal ve en büyük aziz olarak kabul edilmektedir.

Başlıca Hıristiyan geleneklerinin Meryemoloji ve adanmışlık uygulamalarında belirli bir çeşitlilik vardır. Katolik Kilisesi, Meryem'in Lekesiz Gebeliği ve göğe alınışı gibi kendine özgü Meryem dogmalarına sahiptir.

Birçok Protestan, Meryem'in Tanrı'nın Annesi olma statüsü ve bakire doğumu dışında herhangi bir inanç için İncil'de destek bulunmamasına dayanarak Meryem'in rolünü en aza indirgemektedir.

Kur'an'da, kendi adıyla anılan bir bölüm de dahil olmak üzere birçok kez bahsedilmektedir ve İslam'da tüm kadınlar arasında en yüksek konuma sahiptir.

Meryem'e adanmışlığın çeşitli biçimleri arasında çeşitli dualar ve ilahiler, ayinlerde çeşitli Meryem yortularının kutlanması, resimlere ve kutsal emanetlere saygı gösterilmesi, Meryem'e adanmış kiliselerin inşa edilmesi ve Meryem türbelerine hac ziyaretleri yer alır.

Yüzyıllar boyunca inananlar tarafından Meryem'in şefaatine atfedilen birçok Marian görüntüsü ve mucizesi bildirilmiştir. Meryem, özellikle Bizans sanatı, ortaçağ sanatı ve Rönesans sanatında olmak üzere sanatta geleneksel bir konu olmuştur.

Santa Maria Kilisesi neden gündem oldu? Santa Maria Kilisesi olayı nedir?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Santa Maria Kilisesindeki saldırıya ilişkin, “Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T. maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir” dedi.

Bakan Yerlikaya, Santa Maria Kilisesindeki saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Açıklamasında saldırıyı kınayan Yerlikaya “Bugün Saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T., maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir.

santa maria kilisesi olayı nedir?

Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.