Sarıgöl Ziraat Odası, bağ sahipleri tarafından artırılan işçi ücretlerine gelen eleştirilere yönelik yeni bir açıklama daha yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Ziraat Odasının gıda ve akaryakıt ücretlerinin yükselmesini neden gösterek işçi ücretlerine zam yapıldığını duyurması üreticinin tepkisini çekti. Karara göre, Erkek işçi ücreti 1000 TL, Kadın işçi ücreti 800 TL olurken Dayıbaşı ücretleri ise 50 TL’ye çıkarılmıştı. Üreticiler ‘’Asgari ücrete zam yok, işçi ücretleri neden zamlanıyor’’ şeklinde odanın aldığı karara sitem etti.

Sarıgöl Ziraat Odası gelen bu tepkiler üzerine işçi ücretlerine yönelik yeni bir açıklama daha yaptı. Odadan yapılan açıklamada, yapılan zamlardan geri adım atılmadığı vurgulandı. İşte Sarıgöl Ziraat Odasından yapılan o açıklama;

Iskarta üzüm fiyatları düştü üretici isyanda Iskarta üzüm fiyatları düştü üretici isyanda

6 Temmuz 2024 Tarihinde belirlenen tarım işçi ücretlerinde bir değişiklik yoktur. Fiyatlar 6 Temmuz tarihinden itibaren geçerlidir

  • Kadın işçi ücreti 800 TL
  • Erkek işçi ücreti 1000 TL
  • Ekstra dayıbaşı ücreti 50 TL

Tarım işçilerinin çalışma süresi toplam 8 saattir. Bu sürenin içinde 1 saat istirahat hakları bulunmaktadır. İşçilerin sabah bağda başladığı saat baz alınacaktır.

Örnek 1: Sabah saat 06:00 da işe başlayan işçi, saat 14:00 de bırakacaktır. Bu sürenin içinde 1 saat dinlenme hakları vardır. Bir fiil istirahatsız 7 saat çalışmaları gerekmektedir .

Örnek 2: Saat 05:30 da işe başlayan işçi, saat 13:30 da bırakacaktır. Bu sürenin içinde 1 saat dinlenme hakları vardır. Bir fiil istirahatsız 7 saat çalışma yapmaları gerekir.

Aynı zamanda eksik süre çalıştıkları takdir de belirlenen fiyat 8 saate bölündüğünde çıkan sonuç üzerinden ödeme yapılacaktır. Her işçi çalıştığı saat kadar ücret alacaktır. Dayıbaşı ve işçiler saat kuralına uyacaktır. Çalışma saatine uymayan dayıbaşılar sadece dilekçe ile kuruma şikayet edilecektir. Bizler işçiye fiyat olarak hakkını veriyorsak, işçi de bağcıya çalışırken saat olarak hakkaniyetle çalışma saatini tamamlayacaktır.

Muhabir: Erdinç Alkan