Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 80'den fazla çiftlikte özenle yetiştirilen İngiliz ve Arap yarış atları, sahiplerine büyük kazançlar sağlıyor. Bu atlar, sadece yarışlarda kazandıkları paralarla değil, aynı zamanda yüksek fiyatlarla satılmalarıyla da bölge ekonomisine önemli katkıda bulunuyor.

A W242837 05

TUİK'in 2022 verilerine göre 15 yaş ve üstü Türkiye nüfusunun yüzde kaçı her gün tütün mamulü kullanmaktadır? Milyoner TUİK'in 2022 verilerine göre 15 yaş ve üstü Türkiye nüfusunun yüzde kaçı her gün tütün mamulü kullanmaktadır? Milyoner

Suruç'ta yetiştirilen taylar, iki ve üç yaşına gelene kadar haralarda özel programlar çerçevesinde yarış hayatına hazırlanıyor. Bu sayede atlar, doğalarına uygun şekilde ilk terbiyelerini ve idmanlarını alıyor ve sağlıklı bir şekilde yarışlara hazırlanıyor.

A W242837 03

Bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı

1990'lı yıllarda at yetiştirmeye başlayanların kazandığı paraları gören diğer yetiştiriciler de zamanla Suruç'u adeta bir yarış atı merkezine dönüştürdü. Bölgenin en önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen bu atlar, Türkiye'nin dört bir yanındaki hipodromlarda yarışarak sahiplerine büyük paralar kazandırıyor.

A W242837 06

1 milyon 693 bin TL kazandırmış

Suruç'ta yetiştirilen atlar arasında öne çıkanlardan biri 2024 Gazi Koşusu'nu kazanan ve sahibine 18 milyon 290 bin TL kazandıran "Dragon Flame". "Turbo" isimli at ise 2008 ile 2010 yılları arasında 31 yarıştan 27'sini kazanarak 3 milyon 497 bin lira, "Ateş Topu" da 2006 ile 2008 yılları arasında 15 yarışı kazanarak 1 milyon 693 bin lira kazandırmıştır.

At yetiştiren Mehmet Salih Apaydın, “Ben 57 yaşındayım. 14 yıldır bu işi yapıyorum. Bu işi severek yapıyorum. İnsan bir işi severek yaptığı zaman başarır. Burada yetiştirdiğimiz tayları, İzmir'e yarışa gönderiyoruz. Elhamdülillah çok şükür geçimimiz oluyor. Biz onlara bakıyoruz, onlar da bize bakıyor. Gerçek manada herkes bu işi para için yapıyor fakat yarış günü geldiğinde para aklımıza gelmiyor. Atımız yarışı kazansın yeter diyoruz. O anda para aklınıza gelmiyor. O saniye paranın önemi olmuyor. Eğer bir insan işini severek yaparsa başarır. Eğer yaptığı işi severek yapmıyorsa emeği boşa gider”  şeklinde konuştu.

A W242837 02

Şanlıurfa'nın at yetiştirme konusunda önemli bir konumda olduğunu ve Türkiye'deki at sahiplerinin %70'inin bu ilden olduğunu belirten Veteriner Hekim Ahmet Özgür Yahlizade,“Atçılık konusunda Türkiye'nin yüzde 70'ini Şanlıurfa'daki at sahipleri oluşturmaktadır. Bunu yanında Suruç ilçesi at diyarı olarak bilinir. Suruç'ta insanların yüzde 50'sine yakını atçılıkla uğraşmaktadır. Özellikle İngiliz ve Arap yarış atlarını yetiştirirler. Bizde haralarda koruyucu hekimlik yapmaktayız. Hastalanan atların iyileşmesi için çalışıyoruz. En büyük problemimiz sakatlıklardır. Özellikle atların birbirlerine çarpması, demirlere kendini vurmaları önemli sakatlıklardandır. Bu konularda at yetiştiricilerini bilgilendirmeye çalışıyoruz. Atların hastalıklarından kurtulması ve yemlenmesi konusunda yetiştiricilere bilgilendirmede bulunuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA