Arama motorlarında sıkça araştırılan sorulardan biri olan Vaktı Mekatıl dün oynanan Kızıl Goncalar dizisinde geçen bir olayda gündeme geldi. Peki Vaktı Mekatıl nedir ne anlama gelir? Vaktı Mekatı nasıl yapılır? İşte haberimizin detayları...
Kızıl Goncalar dizisi gündem olmaya devam ediyor dizinin dün yayınlanan 2. bölümünde geçen Vaktı Mekat'ın ne olduğu oldukça merak edilmeye başlandı. Çok fazla eleştiri ve şikayet alan Kızıl Goncalar dizisinde geçen Vaktı Mekatıl nedir ne anlama gelir? Vaktı Mekatı nasıl yapılır? İşte detaylar...
Vaktı Mekatıl nedir ne anlama gelir?
Osmanlı dönemi tarihine ait olan Vaktı Mekatıl ,savaş veya çatışma dönemlerini belirtmek için kullanılan bir terimdir. “Vakt” zaman, “Mekâtıl” ise Arapça "mekâtil"den gelir ve “savaş meydanları” veya “çatışma bölgeleri” demektir. Bu yüzden, “Vakt-ı Mekâtıl”, tarihte belli bir dönemde veya olayda savaş veya çatışmaların olduğu zaman dilimlerini ifade eder.
Bu terim, Osmanlı zamanında özellikle hukuk metinlerinde ve tarih kayıtlarında kullanılırdı. Bu kayıtlarda, “Vakt-ı Mekâtıl” ifadesi, çeşitli savaşlar, isyanlar veya iç çatışmalar sırasında meydana gelen olaylar ve bunların zamanları hakkında bilgi vermek için kullanılırdı. Ayrıca, bu terim, o zamanın sosyal, ekonomik ve siyasi durumu hakkında da önemli bilgiler verirdi."
Dizide geçen “Vakt-ı Mekatıl” tarikatlarda, bir hesaplaşma veya ceza verme zamanı olarak kullanılan bir kelimedir. Mesela, bu dizide, bir tarikat mensubunun ticarette aldatıcı davrandığına karar verildikten sonra, ona ceza uygulamak için bu kelime kullanılmıştır.
Kızıl Goncalar dizisinin konusu ne?
Vaktı Mekatı nasıl yapılır?
Dizide geçen Vaktı Mekatı yapma olayı herhangi bir suçun bedelinin fiziken ödenmesi demektir. Bir şekilde günah çıkarma anlamına gelir. Örnek olarak Kızıl Goncalar dizisinde Naim Tezel (Mert Turak) eşi Meryem (Özgü Namal) 'a ''Allahım günah işleyenlerden olduk, ben zina edenlerden oldum'' diyerek sırtının kırbaçlanmasını istemiştir.
Dizinin diğer bir sahnesinde de Cüneyt'e haksızlık yapan İdris'in sakalının kesilmesi istenmiştir. Bu da Vaktı Mekat yaptığı anlamına gelir.
İkrar ne demektir?
İkrar, bir şeyi yapmayı, doğru olduğunu, söylemeyi veya bildirmeyi anlatan bir sözdür. Bu söz aynı zamanda İslam hukukunda bir anlamı da vardır. İkrar, İslam hukukuna göre bir başkasının hakkını haber vermek demektir. İkrarın geçerli olması için belli şartları vardır. Bir tarafın bir olayı ortaya koyması ve diğer tarafın da bu olayın gerçekliğini kabul etmesi halinde, ikrar söz konusu olabilir.
Kızıl Goncalar Dizisi neden şikayet ediliyor?