Geçtiğimiz günlerde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan içinde bulunduğu helikopter kaza yapmıştı.

Günlerce süren arama kurtarma çalışmalarından sonra İbrahim Reisi ile Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Dünya basınında bomba etkisi yaratan bu olaydan sonra tüm gözler İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in vereceği kararlara çevrildi.

Bu nedenle birçok kişi Ali Hamaney kimdir sorusuna yanıt arıyor. Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını sizler için araştırdık.

Ali Hamaney Kimdir

Ali Hamaney Kimdir?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybetmesi tüm dünyada şok etkisi yarattı. Bu olayın ardından yerine kimin geçeceği merak konusu olurken ülkedeki en büyük siyasi güç olan dini lider Ali Hamaney’in vereceği kararlar bekleniyor.

Bu nedenle sık sık Ali Hamaney kimdir sorusu soruluyor. İran’ın dini lideri Ali Hamaney, 17 Temmuz 1939 tarihinde Meşhed şehrinde doğdu. Babası bir alim olan Seyid Cevad Hameney ve annesi ise Hatice Mirdamadi'dir.

Sekiz çocuklu ailenin ilk oğludur. Sadece ablası Fatemeh Hosseini Khamenei kendisinden büyüktür. Ali Hamaney, eğitim hayatına dört yaşında Kuran’ı Kerim öğrenerek başladı. Din eğitimine daha sonra Şeyh Haşim Kazvini ve Ayetullah Milani gibi hocaların yanında devam etti.

1958 yılında Kum şehrine taşındı. Burada daha sonra İran Devrimini gerçekleştirecek olan Ruhullah Humeyni'nin yanında eğitim almaya başladı. Humeyni’den ders alırken bir yandan da aktif olarak siyasetle ilgilenmeye başladı.

Ali Hamaney Kimdir 2

Ali Hamaney Kariyeri

Ali Hamaney, 1979 yılında yapılan İran Devriminin ardından Ruhullah Humeyni'nin en güvendiği isimlerin başında geldi ve önemli görevler üstlendi. Bu görevlerin arasında Millî Savunma Bakan yardımcılığı ve Devrim Muhafızları Komutanlığı vardır.

1980 yılında Hüseyin Ali Muntazeri’nin istifa etmesinin ardından Tahran Cuma Namazı İmamlığına atandı. 27 Haziran 1981 tarihinde Halkın Mücahitleri Örgütü tarafından kendisine bir suikast girişimi düzenlendi.

Aboozar Camisinde kıldırdığı namazın ardından cemaate konuşmaya yapmaya başlamıştı. Bu sırada önünde bulunan ses kayıt cihazı patladı.  Bu patlamanın ardından ciddi şekilde yaralanan Ali Hamaney’in akciğerleri ve ses telleri ağır hasar aldı ve sağ kolu tamamen felçli kaldı.

1981’de Cumhurbaşkanı Muhammed Ali Recai ve başbakan Muhammed Cevad Bahonar’ın bombalı saldırıda öldü.

Ali Hamaney bu olaydan sonra yapılan seçimlerde yüzde 97’lik oyla cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanlığı döneminde isyancı grupları büyük bir baskı altına aldı ve binlerce kişi devrim mahkemelerinde idam edildi.

1985 yılında yapılan seçimlerde yüzde 87 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

Ali Hamaney Kimdir 5,

Ali Hamaney İran'ın Dini Lideri Mi?

Ali Hamaney kimdir sorusunun cevabını bulanlar Hamaney’in dini liderlik yapıp yapmadığını da öğrenmek istiyor. İran’da devletin en üst konumunda bulunan Ali Hamaney, 1989 yılından beri İran’ın dini liderliğini yapıyor. 

Ruhullah Humeyni öldükten sonra 4 Haziran 1989 tarihinde İran’ın yeni dini lideri oldu ve cumhurbaşkanlığına Haşimi Rafsancani geçti. Ali Hamaney’in dini lider olmasına eski hocalarından biri olan Şeyh Ali Tahrani ve uzun süre Humeyni’nin veliahtı olarak görülen Hüseyin Ali Muntazeri karşı çıktı.

Ali Hamaney’in, yeni dini lider olarak ilk çalışmalarından biri Irak savaşından sonra ülkenin yeniden kalkındırılmasıydı. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ile birlikte ülkenin yeniden inşası için ekonomi ve kalkınma amacı taşıyan politikalara öncelik verdi.

Ali Hamaney bir yandan kalkınma çalışmalarına devam ederken diğer yandan birçok dış sorunla da uğraşmak zorunda kaldı.1995 yılında Hamaney’in liderliğindeki ordunun kitle imha silahları geliştirmeye başladığı iddia edildi. Bu iddianın ardından Amerika, kapsamlı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.

2006 yılında İran nükleer faaliyetlerini artırdığı ve artık nükleer silahlar üretebileceği iddia edildi. Bunun sonucunda Birleşmiş Millet Güvenlik Kurulu ve ABD tarafından yaptırım uygulanmaya başladı.

Bu yaptırımlara rağmen Hamaney liderliğindeki İran nükleer programına devam etti. 2010 yılında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun denetimlerine izin verilmemesi yeni ambargolara yol açtı.

Daha sonra Ali Hamaney’in nükleer faaliyetleri azaltmayı kabul etmesiyle uygulanan yaptırımlar hafifletildi.

Murat Boz Kaç Yaşında? Hiç Evlendi Mi? Nasıl Ünlü Oldu? Murat Boz Kaç Yaşında? Hiç Evlendi Mi? Nasıl Ünlü Oldu?

Ali Hamaney Kimdir 8

Ali Hamaney Kaç Yaşında? Kökeni Nedir?

Ali Hamaney kimdir diye merak edilen İran’ın dini lideri 17 Temmuz 1939 yılında doğdu ve şu anda 84 yaşındadır.

Babası, İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin Hamene şehrinde doğmuştur. Bu nedenle Ali Hamaney Azerbaycan kökenlidir.

Ali Hamaney Çocukları Kimdir?

1989 yılından beri İran’ın dini liderliğini yapan Ali Hamaney, Mansure Huceste Bakırzade ile evlidir. Çiftin dördü erkek, ikisi de kız olmak üzere toplamda altı çocuğu var.

Çocuklarının isimleri ise Mustafa, Mücteba, Mesud, Meysam, Büşra ve Hüda’dır.

Ali Hamaney kimdir, kökeni nedir, kaç yaşında, çocukları kimdir, Ali Hamaney İran'ın dini lideri mi sorularını sizler için yanıtladık.

Editör: Gulce Editor