Tayvanlı boksör Lin Yu-ting, 2023 Dünya Boks Şampiyonası'nda yapılan cinsiyet testlerini geçemediği gerekçesiyle Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından diskalifiye edilmesiyle büyük bir tartışma yarattı. Tıpkı Cezayirli boksör Imane Khelif gibi, 'erkek' olduğu iddialarıyla gündeme gelen Lin Yu-ting'in durumu, spor dünyasında cinsiyet ve rekabet konularını yeniden alevlendirdi. Lin Yu Ting Kimdir? Nereli? Kaç Yaşında? Erkek mi? Detaylar haber içeriğinde yer alıyor.

Lin Yu Ting Kimdir? Nereli? Kaç Yaşında?

Lin Yu-ting 13 Aralık 1995 doğan Tayvanlı bir boksördür. Lin, çocukken abisiyle birlikte Hajime no Ippo adlı animeyi izleyerek boksa ilgi duymaya başladı. Ayrıca annesini aile içi şiddetten korumak amacıyla boks öğrendi. Lin, IBA Dünya Boks Şampiyonası'nda iki altın madalya, Asya Oyunları'nda iki altın madalya ve Asya Amatör Boks Şampiyonası'nda bir altın madalya kazanmıştır.

Lin, 2018 AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda tüy sıklet kategorisinde altın madalya kazandı ve 2019'da aynı şampiyonada bir madalya daha aldı. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda yarıştı ancak madalya kazanamadı.

Paul Mescal Kimdir? Kaç Yaşında? Sevgilisi Kim? Dizileri ve Filmleri Neler? Paul Mescal Kimdir? Kaç Yaşında? Sevgilisi Kim? Dizileri ve Filmleri Neler?

Lin, 2023 Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından düzenlenen Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'ndan belirsiz cinsiyet uygunluk testlerini geçemediği için diskalifiye edildi ve bronz madalyası Bulgaristan'dan Svetlana Staneva'ya verildi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Paris Boks Birimi, diskalifiyeyi "ani ve keyfi" olarak eleştirerek "herhangi bir adil süreç olmadan" yapıldığını belirtti. Lin, Tayvan'a döndüğünde uygunluğunu doğrulayan ek testlerden geçti ve 2023 Hangzhou Asya Oyunları'nda başarılı bir şekilde yarışarak Tayvan'ın etkinlikteki ilk altın madalyasını kazandı.

Lin Yu-ting İçin Cinsiyet Tartışması!

Tayvanlı boksör Lin Yu-ting, tıpkı Cezayirli boksör Imane Khelif gibi 'erkek' olduğu iddialarıyla gündemde. Lin Yu-ting'in, 2023 Dünya Boks Şampiyonası için yapılan cinsiyet testlerini geçemediği ve bu nedenle Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından turnuvadan diskalifiye edildiği açıklanmıştı.

24 Mart 2023 Dünya Boks Şampiyonası

24 Mart 2023'te gerçekleştirilen IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda, Lin Yu-ting ve Imane Khelif'in diskalifiye edilmesi, uluslararası spor camiasında büyük bir tartışma başlattı. IBA'nın yaptığı yazılı açıklamada, "Yeni Delhi'deki şampiyonada bu iki sporcunun diskalifiye edilmesi, müsabakalarda adil bir rekabet ortamı sağlamak adına titiz bir inceleme sonucunda alınan zorunlu bir karardır" ifadeleri kullanıldı.

IBA, açıklamasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) seslenerek, sporcuların rekabet avantajı taşıyıp taşımadıklarının ve bunun Paris 2024 Olimpiyatları'na nasıl yansıyacağının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. "IOC'nin, rekabet avantajına sahip sporcuların yarışmalarına izin verme politikasının nedenleri konusunda şeffaflık sağlaması ve ilgili tarafların bu konuda doğrudan bilgi alması gerektiğine inanıyoruz" denildi.

IOC'den IBA'ya Eleştiri: "Keyfi Kararlar"

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Uluslararası Boks Birliği'nin (IBA) geçen yıl Khelif ve Lin Yu-ting'i diskalifiye etme kararını "keyfi" olarak nitelendirdi ve eleştirdi. IOC'nin açıklamasında, "Bu sporcular, IBA tarafından yapılan ani ve keyfi kararların mağduru oldular" ifadelerine yer verildi.

Spor dünyasında, özellikle kadın kategorilerinde yarışan sporcuların testosteron seviyelerinin sınırlandırılması gibi konular sıkça tartışılmaktadır. Ayrıca, bazı kuruluşlar, erkek ergenliğini geçirmiş bireyleri yarışmalardan men etme yoluna gitmektedir. Cinsel Gelişim Farklılıkları (DSD), genetik, hormonsal ve üreme organları gibi çeşitli faktörlerin etkilediği nadir durumlar grubunu tanımlar. DSD'ye sahip bazı bireyler, kadın olarak yetiştirilmelerine rağmen, XY kromozomlarına ve erkeklerde görülen testosteron seviyelerine sahiptir.

Editör: Safa Erdoğan