Tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi Manisa'da da Haziran ayı başından itibaren aşırı sıcak havalar hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıla göre yangınların da iki kat artmasındaki ana nedenlerden olan sıcaklık tarımıda olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Sultaniye üzüm yetiştiriciliğinde dünyanın önde gelen şehirlerinden olan Manisa'da mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcakların etkisi üzümde ve asmada net şekilde görülüyor.

Manisa'da Aşırı Sıcaklar Üzümde Verimi Düşürdü 11

Özellikle salkımlarda çilkim-çilkim ve tane-tane yanmalar meydana gelmesi üzümün hem rekoltesini hem de pazar değerini düşürüyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, gündüz saatlerinde bağlarda sulama, sürme gibi işlemlerin yapılmamasını öneriyor.

Manisa'da Aşırı Sıcaklar Üzümde Verimi Düşürdü 22

''Kesinlikle Gündüz Vakti Toprak İşlemekten Kaçınılmalı''

Aşırı sıcaklarda gündüz toprak işlemesi yapılmamasının altını çizen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Bilindiği üzere dünyadaki ısının yükselmesi bizim ülkemizde de kendisini göstermeye başladı. Bağ narin bir bitki olduğu için başta yapraklardan kurumaya başlıyor daha sonra meyvesine güneş yanığıyla beraber meyvesi yanıyor. Bu da üzüm mahsulüne zarar veriyor.

Çiftçilerimiz mümkün olduğu kadar işçiliklerini, sulamalarını, çapa, ızgara, goble çekmelerini gecenin ilerleyen saatlerde yapmalarını istiyoruz. Gündüz yapılan işçilikler bir kat daha toprağın ısınmasını arttırır. Bağlara buhar olarak verdiği için sıkıntıya neden olur. Çiftçilerimiz işlerini gece yapmalarını istiyoruz” diyerek bağcıları uyardı.

Manisa'da Aşırı Sıcaklar Üzümde Verimi Düşürdü 33

''Yaprak Alma İşlemi Doğru Yapılmalı''

Genellikle bağda belli dönemlerde yaprak alma işlemi yapılmasına dikkat çeken Aydoğan Okur, “Bağlardan kesinlikle yaprak alınmaması gerekiyor. Üzüm açıkta kaldığı zaman 45 dereceye varan sıcaklar üzümü etkiliyor. Üzümde kuruma ve ürün kaybına neden oluyor. Çiftçimiz kesinlikle yaprak almasın. Bu yaprakları bağın üzerinde bıraksın.

Uç alması dediğimiz işlemi de yapmamaya çalışsın. Eskiden gündüz sıcak olduğu zaman gece biraz daha serin oluyordu. Ancak şimdi o yok. Gece de sıcak gündüz de sıcak olunca bitki strese giriyor. Güneş yanıkları oluşuyor. Bu da ürün kaybına neden olacak. Allah yardımcımız olsun bu yıl sıkıntılı bir sezon olacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Manisa'da Aşırı Sıcaklar Üzümde Verimi Düşürdü 44

Sultaniye üzümde genellikle hasat ağustos ayının 15'inde başlıyor ve Sarıgöl gibi örtü altına alınan bölgelerde ocak ayına kadar devam ediyor. Mevsim normallerinde sıcaklıklar olsaydı bu dönemlerde bağda yaprak alma işlemlerinin yapılması gerekiyordu.

Traktörlerin bakımı yapıldı: Zeytin hasadına hazırlar Traktörlerin bakımı yapıldı: Zeytin hasadına hazırlar
Kaynak: İHA