Zerobaseone Üyeleri Kimdir? Yaşları Kaç? Nereli? Zerobaseone Lideri Kim? Zerobaseone Üyeleri Kimdir? Yaşları Kaç? Nereli? Zerobaseone Lideri Kim?
Manisa tarihi zenginliği ve doğal güzellikleriyle Ege Bölgesi'nin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Manisa, yöresel yemekleriyle de nam salıyor. Özellikle "Şehzadeler Şehri" ismini duyan herkes Manisa'nın neyi meşhur merak ediyor. Osmanlı mutfağını günümüze taşıyan Manisa lezzetlerini sizler için derledik. İşte 16 ünlü Manisa lezzeti...

Manisa'nın Neyi Meşhur?

Ege Bölgesi ve Manisa'da gezilecek yerler haricinde tadılması gereken birçok lezzet de bulunuyor. Hali hazırda burada yaşayan ya da seyahat etmeyi planlayan birçok insan Manisa'nın nesi meşhur merak ediyor. Manisa lezzeti denince akla ilk mesir macunu geliyor. Ancak Manisa'nın ünlü yemekleri mesir macunuyla sınırlı değil. Bu şehirde mutfakları kebaptan köfteye, çorbadan yöresel tatlılara kadar pek çok lezzet süslüyor. Manisa'nın neleri meşhur yakından inceleyelim.

1. Manisa Kebabı

[caption id="attachment_3414" align="alignnone" width="2560"]Manisa'nın Neyi Meşhur? Manisa'nın Neyi Meşhur?[/caption] Adından da anlaşıldığı gibi Manisa kebabı şehrin en ünlü yemeği olma özelliği taşıyor. Manisa kebabını diğer kebaplardan ayıran yapılış yöntemleri bulunuyor. Kebabın köfte harcı uzun süre yoğruluyor ve şişlere geçirilerek pişmesi bekleniyor. Manisa kebabı pide, yoğurt, domates ve özel yağlı sosuyla servis ediliyor. Manisa'ya yolu düşenlerin Manisa kebabı yemeden dönmemesi öneriliyor.

2. Alaşehir Kapaması

Alaşehir, Manisa'nın en ünlü ilçeleri arasında yer alıyor. Bu durum da Manisa Alaşehir neyi meşhur sorusunu akıllara getiriyor. Genellikle ekmeğiyle tanınan Alaşehir'in başka ünlü lezzetleri de bulunuyor. Alaşehir kapaması ünlü Manisa yöresel yemekleri listesine ilk sıralardan giriş yapıyor. Küçük küçük yoğrulan köfteler ve yufkayla yapılan bu yemek şekil itibarıyla mantıyı andırıyor.

3. Salihli Odun Köftesi

Manisa'nın Neyi Meşhur? Manisa'nın neyi meşhur sorusunun ilk yanıtlarından biri de Salihli odun köftesi oluyor. Az baharatlı ve hafif et yemeği sevenlerin vazgeçilmezi olan Salihli odun köftesi meşe odunu ateşinde pişiriliyor. Kuzu etinden yapılan bu yemek pide, köz biber ve soğan salatasıyla birlikte servis ediliyor.

4. Mesir Macunu

[caption id="attachment_3417" align="alignnone" width="2448"]Manisa'nın Neyi Meşhur? Manisa'nın Neyi Meşhur?[/caption] Manisa mesir macununun ününü mutlaka duymuşsunuzdur. Ana tarifinde 41 tür baharat kullanılan macunun her derde deva olduğuna inanılıyor. Hatta Manisa'da her yıl Mesir Macunu Festivali bile düzenleniyor.

5. Kula Güveci

Manisa Kula'nın neyi meşhur merak ediyorsanız Kula güvecini mutlaka denemelisiniz. Kula güveci kemiksiz kuzu etinin odun ateşinde uzun süre pişirilmesiyle hazırlanıyor. Sebzelerle birlikte servis edilen Kula güvecinin yanında çeşitli zeytinyağlı Ege yemekleri de tüketiliyor.

6. Sultan Çayı

[caption id="attachment_3419" align="alignnone" width="1300"]Manisa'nın Neyi Meşhur? Manisa'nın Neyi Meşhur?[/caption] Sultan çayı için Manisa'nın neyi meşhur denince akla ilk gelen mesir macununun çay versiyonu diyebiliriz. Osmanlı döneminden günümüze uzanan lezzetlerden biri olan sultan çayı çeşitli bitki karışımlarıyla yapılıyor. Sultan çayı Manisa'nın meşhur şifa kaynağı olarak da biliniyor.

7. Akhisar Köftesi

Akhisar köftesi diğer köftelerden farklı olarak yağsız kıymaya baharat eklenmeden hazırlanıyor. Tereyağlı pide ve közlenmiş sebzeler eşliğinde sunulan Akhisar köftesinin kökeni Balkanlara dayanıyor.

8. Bohça Kebabı

Bohça kebabı Manisa'nın zahmetli ama bir o kadar da lezzetli yemeklerinden biridir. El açması hamur ya da yufkaların içerisine dana veya kuzu etiyle bir harç hazırlanıyor. Ardından bohça gibi kapatılan kebaplar beşamel sos ve kaşar peyniriyle süsleniyor. Bazı şefler bohça kebabını tavuk etiyle de hazırlıyor.

9. Sultaniye Üzümü

Manisa'nın neyi meşhur? Elbette sultaniye üzümü! Diğer üzümlere oranla daha büyük ve etli olan sultaniye üzümünü bir kere deneyen bırakamıyor. Sultaniye üzümü aynı zamanda Manisa'dan farklı ülkelere de ihraç ediliyor.

10. Akhisar Gazozu

Doğal şekerden elde edilen Akhisar gazozunun ünü gün geçtikçe yayılıyor. Nostaljik lezzetleri seviyorsanız Akhisar gazozunu mutlaka denemelisiniz. Dilerseniz sevdiklerinize hediye olarak da götürebilirsiniz.

11. Sura

Dolma veya etli yemek olarak yapılan sura, Manisa bayram lezzetleri arasında yer alıyor. Sebze ve pirinçle sunulan sura yemeği genellikle kuzu veya oğlak kaburgasıyla yapılıyor.

12. Şekerli Pide

Tatlı lezzetleri sevenlerin vazgeçilmezi şekerli pide, Manisa Kula'nın en ünlü yemeklerinin başında geliyor. Şekerli pide, pide hamurunun üzerine tahin ve şeker eklenerek pişiriliyor. Kaymak ve antep fıstığıyla servis edilen bu lezzet Manisa gezisi öncesinde enerji toplamak isteyenler tarafından tercih ediliyor.

13. Balkabağı Sinkonta

Balkabağı sinkonta, Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Bal kabakları salça, soğan ve kırmızı biberlerle birlikte karamelize ediliyor. Ardından yoğurt ve pul biberli yağ ile servis ediliyor.

14. Mantar Tatlısı

Mantar ve tatlı ikilisi ilk bakışta insanların ilgisi çekmiyor. Ancak Manisa mantar tatlısını deneyenler bu lezzetten vazgeçemiyor. Bu tarifte mantarlar iyice temizlendikten sonra özel bir hamurla kızartılıyor. Bazı tariflerde ise meyvelerle birlikte kaynatılıyor. Mantar tatlısı şerbet, tarçın ve cevizle servis ediliyor.

15. Börülce Tarator

Manisa mezesi börülce tarator pratikliği ve lezzetiyle dikkat çekiyor. Börülce tarator mezesinde haşlanmış börülceler limon sosu ve zeytinyağıyla birlikte sunuluyor. Bazı yerlerde ezilmiş sarımsak da ekleniyor.

16. Şehzade Tatlısı

[caption id="attachment_3430" align="alignnone" width="1200"]Manisa'nın Neyi Meşhur? Manisa'nın Neyi Meşhur?[/caption]   Şehzadeler şehri Manisa'ya yakışır bir tatlı olan şehzade tatlısı bölgenin üzümleriyle yapılıyor. Şehzade tatlısının tarifinde rafine şeker bulunmuyor. Manisa'da genellikle sultan çayıyla birlikte tüketilen şehzade tatlısını mutlaka denemelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Manisa hakkında sıkça sorulan sorular aşağıdaki gibidir:

Manisa'da Ne Yetişir?

Manisa'da üzüm, zeytin, tütün, mısır, kavun ve karpuz yetişiyor.

Manisa'dan Hediyelik Ne Alınır?

Manisa'dan Akhisar gazozu, mesir macunu, buzdolabı magnetleri ve antika hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Manisa'da Nereye Gidilir?

Manisa'nın tarihi yerleri saymakla bitmez. Sardes Antik Kenti'nden başlayıp tarihi cami ve hamamları gezeceğiniz bir plan yapabilirsiniz.