Manisa ülkemizin üzüm üretiminde başkent olarak bilinir. Sarıgöl'de sofralık üzüm üretiminde Manisa'nın en öne çıkan ilçesi. Sarıgöl'ü diğer ilçelerden ayıran başlıca özelliklerden biri bağların Temmuz ayı itibari ile örtülmesi. Bu örtüler sayesinde üzümler olumsuz iklim şartlarından daha az etkileniyor ve neredeyse Ocak ayına kadar dalında hasat edilmeyi bekliyor.

Akhisar'da Dolu Hasar Tespit Çalışmaları Başladı Akhisar'da Dolu Hasar Tespit Çalışmaları Başladı

Sarıgöl'de toplam 120 bin dekarlık alanda bağcılık yapılıyor. 100 dekarlık alanda ise üzüm bağları kanaviçe denilen beyaz naylonlar ile örtülüyor ve korunma altına alınıyor.

A W239707 02

Örtü işleminin önemine dikkat çeken Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Üzüm bağlarımız aşırı sıcaklara, doluya, iri taneli yağmurlara ve tozlara karşı korunma amaçlı olarak her yıl temmuz ayının ilk haftasında örtünmeye başlar ve bu çalışmalar ay sonuna kadar devam eder. Hasat bitene kadar kalır. Koruma amaçlı örtülerin ömürleri 2 ve 4 yıl arasında değişiyor." ifadelerini kullandı.

Sarıgöl'de bağlar örtülmeye başladı-22

Sabahın İlk Işıkları İle Örtü İşlemi Başlıyor

Bağların örtülmesi de diğer işlerde olduğu gibi sıcaktan daha az etkilenmek adına sabahın erken saatlerinde başlıyor. Örtü işçiliği ekip kurularak yapılıyor. Genel olarak 10-12 kişilik ekipler ile yapılan örtü işlemi hakkında konuşan Sarıgöl Emcelli Muhtarı Sezai Küçüközkan şu ifadeleri kullandı:

"Sarıgöl'de üzüm bağlarının örtünmesi için ekipler oluştu. Her sabah erkenden çalışmaya başlarlar. Günde dekarına göre iki üç bağın örtme işlemi tamamlanır." 

Sarıgöl'de bağlar örtülmeye başladı-33

Muhabir: Hatice Zeybek