Sarıgöl Alaşehir Salihli ve Manisa'nın birçok ilçesi ana geçim kaynağı olarak üzüm üretimi yapıyor. Bu bölgelerde çiftçilerin bazıları kuru üzüm yetiştiriciliği yaparken bazıları ile ise sofralık üzüm yetiştiriyor.
Kuru da olsa sofralık da olsa çiftçilerin şu an için merak ettikleri tek şey üzüm fiyatının nasıl olacağı. Kuru üzüm alım fiyatının 1 Ağustos'ta açıklanmasının ardından çiftçiler üzüm piyasasının net bir düzleme oturacağını düşünüyordu. Fakat beklentiler karşılanmadı. Üzümün kalitesine verimine ve şekline göre çok farklı fiyat aralıklarında satılması çiftçiyi endişelendiriyor.
Bazı bölgelerde kuruya yetiştirilen bağlardan da sofralık üzüm kesilmesi üzüm fiyatını etkileyen faktörlerin başında geliyor. Bu çiftçiler üzümlerini 25 lira gibi bu yıl için düşük sayılabilecek bir mebladan alıcılara veriyor. Bu da üzüm fiyatının yükselmesini bekleyen çiftçilerin önünü kapatan engellerden biri olarak karşılıklarına çıkıyor.
Şu an için bölgede en çok kapalı bağın olduğu Sarıgöl'de piyasa neredeyse durmuş denilebilir, bunun yegane nedeni ise açıkta üzümlerin olması ve tüccarın henüz yüksek fiyatlı üzüm almaya yanaşmaması.

Türkiye'nin son sakız imalatçısı Manisa'da Türkiye'nin son sakız imalatçısı Manisa'da

Sarıgöllü çiftlerin beklentileri yaklaşık 2 hafta içinde açıkta üzüm kalmaması ve sofralık üzümün fiyatının en az 30-35 TL bandına kadar yükselmesi. Bu durumda kalitesinin yüksek olan üzümlerin 50-60 ve hatta sezon sonuna doğru 70 TL'den bile satılabileceği düşünülmekte.

Muhabir: Erdinç Alkan