Ülkemizin her köşesi bereketli topraklar ile çevrili. Ege'den Karadeniz'e, Marmara'da Akdeniz'e çok çeşitli ürünler ülkemizde yetişiyor ve gerek yurtiçi gerekse de yurt dışında tüketimi gerçekleştiriliyor.

Hatay'da da yaz aylarının gelmesi ile birlikte kayısı hasadı başlamış durumda. Kayısısının kalitesi ve lezzetiyle adından söz ettiren Kurtbağı Mahallesi’nde çiftçiler, 40 derecenin çok üzerindeki hava sıcaklıklarında dahi hasada devam ediyorlar.

Kayısı Hasadı Devam Ediyor! Fiyat 25 30 Tl 11

Sarıgöl'de Süperior ve Trakya İlkeren Üzümlerinde Hasat Başladı Sarıgöl'de Süperior ve Trakya İlkeren Üzümlerinde Hasat Başladı

İşçiler sabahın erken saatlerinde tarlaya geliyorlar litrelerce su tüketerek kayısıları topluyorlar ve gün sonunda 700 TL yevmiye alıyorlar. Kayısının fiyatıda kalitesine göre değişmekle birlikte 25-30 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Kayısı Hasadı Devam Ediyor! Fiyat 25 30 Tl 22

Hataylı kayısı üreticisi 56 yaşındaki Mustafa Kale,“Hatay'ın kayısıda merkezi Kurtbağı Mahallesi ve damak tadını bu kadar iyi veren başka bir lezzet yoktur kayısıda. 30 dönüm arazinin hasadını yapıyoruz. Günlük çalışanların yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor.

Hasat yaklaşık bir ay sürer ve bu sıcaklarda işçi bayağı zorlanıyor. Allah hakkımızda hayırlısını versin ama fiyat konularında sıkıntılıyız, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İlaç pahalı, gübre pahalı, işçilik pahalı ve şu anda 25 TL ile 30 TL civarında kayısı" diyerek fiyattan memnun olmadığını söyledi.

Kayısı Hasadı Devam Ediyor! Fiyat 25 30 Tl 33

"Su tüketimi çok yüksek günlük en az 10 litre su içiliyor"

Kayısı hasadı sırasında işçileri en çok sıcak zorluyor. Sıcakla birlikte su tüketiminin zirveye çıktığını anlatan bahçe sahibi Sezer Kala, "30 dönüm arazide 300 ağacın olduğunu hesap edersek ortalama olarak 100 kiloluk ağaç da var, bir tonluk ağaç da var. Meyve tutumu olarak ortalama 200 kilo civarında biz hesap ediyoruz. Toplamda 60 ton mahsul hesap ediyoruz.

Sabah saat beşte başlıyoruz hasada. Saat dokuzdan, ondan sonra da sıcak artık kendini göstermeye başlıyor. Saat birde bırakıyoruz. O saatten sonra artık çok daha sıcak oluyor, ama şükür yine bu sıcaklar mahsulümüze herhangi bir zarar vermiyor. Buranın rakımı yüksek olduğu için etkili bir şey yok çok şükür.

Üstüme de bakacak, olursanız yani ortalama olarak 10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim günde belki de. Haziran'ın ayı gelmesiyle birlikte kayısı hasadı başladı, şu anda devam ediyor. Ortalama olarak bir ay ya da 45 gün süreyle meyve tutumuna göre değişiyor" diyerek verimden memnun olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA