Ünlü müzisyen Kurt Cobain kimdir? nasıl öldü, öldürüldü mü? Kurt Cobain intihar mı etti? işte detaylar aşağıdaki haberimizde...

Kurt Cobain kimdir?

Kurt Donald Cobain, Amerika doğumlu bir sanatçı, müzisyen ve şarkı yazarıydı. Nirvana adlı grupta vokal, ritim, solo gitar ve ana söz yazarlığı görevlerini üstlenmişti. Cobain’in müzikleri, endişe dolu sözleri ve düzene karşı duruşu sayesinde ana akım rock müziğine yeni bir soluk getirdi. Sık sık X Kuşağı’nın temsilcisi olarak görüldü ve alternatif rock türündeki en etkili isimlerden biri olarak anıldı.

Cobain, 1987’de Krist Novoselic ve Aaron Burckhard ile birlikte Nirvana grubunu kurdu ve Seattle’da gelişen grunge akımının bir parçası oldu. İlk albümleri ‘Bleach’ 1989 yılında bağımsız bir plak şirketi olan Sub Pop tarafından yayınlandı. DGC Records ile anlaşma imzaladıktan sonra, ikinci albümleri ‘Nevermind’ 1991 yılında piyasaya çıktı ve “Smells Like Teen Spirit” ile büyük bir başarı elde ettiler.

'Nevermind’ın popülerliğiyle Nirvana, X Kuşağı’nın ‘öncü grubu’ olarak nitelendirildi ve Cobain ‘bir neslin sesi’ olarak tanındı. Ancak Cobain’in kişisel problemlerinin medyada sıkça yer alması ve mesajının halk tarafından yanlış anlaşılması onu rahatsız etti ve öfkelendirdi. Nirvana, son stüdyo albümleri ‘In Utero’ (1993) ile dinleyicileri şaşırttı.

Yaşamının son dönemlerinde Cobain uyuşturucu bağımlılığı, ünlü olması ve imajıyla ilgili olarak kendisi ve eşi Courtney Love’a yönelik baskılarla boğuştu. Ayrıca sağlık sorunları ve mide ağrıları da onun son yıllarında yaşadığı zorluklardandı. 8 Nisan 1994 tarihinde Cobain, Seattle’daki evinde ölü olarak bulundu. Resmi rapora göre kendisini kafasından av tüfeğiyle vurmuştu. Ölümüne sebep olan koşullar halk arasında çokça tartışma konusu oldu. Nirvana, sadece ABD’de 25 milyon albüm satarken, dünya genelinde bu rakam 50 milyonu aştı.

KURT COBAİN KİMDİR NASIL ÖLDÜ,ÖLDÜRÜLDÜ MÜ (1)

Müzik hayatı

Kurt, Wendy ve Donald Cobain’in çocuğu olarak Aberdeen’de dünyaya geldi ve orada büyüdü.

Kurt’un anne ve babası 8 yaşındayken ayrıldı. Annesi bu olayın Kurt’un depresyonunun başlangıcı olduğunu söylüyordu. Kurt 9 yaşına kadar Beatles hayranıydı, ama babasının bir plak şirketi aboneliği sayesinde Led Zeppelin, Black Sabbath ve Kiss gibi grupları keşfetti. Daha melodik ama sert müzikler aradığını fark etti. 12 yaşında Aberdeen’deki The Melvins grubuyla arkadaş oldu, gitar çalmayı öğrendi. Bu sırada annesi onu okul kredilerini tamamlayamadığı için evden attı. Bir askeri denizcilik okuluna burs kazanmasına rağmen, bursu reddederek düzensiz yaşamına devam etti. 1985 yılında The Melvins davulcusu Dale Crover ile Fecal Matter adlı bir grup kurdu ve ilk demolarını kaydetti.

Birkaç grupta çaldıktan sonra 1987 yılında Krist Novoselic ile birlikte yeni bir isim altında bir grup oluşturdu, birçok konser verdi. Grup 1988 yılında Sub Pop Records adlı küçük bir plak şirketiyle anlaşana ve ilk single’ları "Love Buzz/Big Cheese"i yayınlayana kadar farklı davulcularla çalıştı. Bu görevi Chad Channing üstlendi. Ertesi yıl ise sadece 606 dolara mal olan ilk albümleri Bleach’i piyasaya sürdüler. Hatta bu albümün masrafı, yeterli paraları olmadığı için grubun davulcusu tarafından ödendi.

Mert Günok'un babası kim? Mahir Günok kimdir? Mert Günok'un babası kim? Mahir Günok kimdir?

Daha sonra Guns N’ Roses ve Cher’in de bağlı olduğu DGC adlı plak şirketiyle sözleşme imzaladılar. Bu sözleşmeden sonra gruba Dave Grohl davulcu olarak katıldı.

1992 yılında Nirvana, MTV Video Müzik Ödülleri’nde en iyi yeni grup ve en iyi alternatif klip dalında aday gösterilerek yükselişe geçti. İkinci albümleri “Nevermind” sadece ABD’de 5 milyon satış rakamına ulaştı. Nirvana, diğer underground müzik yapan gruplar arasında öne çıksa da, bu akımın bir parçasıydı ve punk müziğin gelişimine büyük katkı sağlamıştı. Cobain; “Bunu o zaman söylemedim. Sadece bunun bizimle bitmeyeceğini umuyorum. Umarım bunu devam ettirecek başka gruplar da ortaya çıkar.” diyordu…

KURT COBAİN KİMDİR NASIL ÖLDÜ,ÖLDÜRÜLDÜ MÜ (3)

Kurt Cobain nasıl öldü, öldürüldü mü?

Kurt’un annesi Wendy O’Connor, oğlunun altı gündür ortada görünmediğini fark etmiş ve onun öldüğünden endişelenmişti. Bu yüzden Cobain polis kayıtlarına tekrar girdi. Zaten kayıtlarda, Cobain’in son olarak 2 Nisan’da polisle temas kurduğu belirtiliyordu. Cobain gerçekten de altı gündür kayıptı.

8 Nisan 1994’te Kurt’un cesedine, Seattle’daki evinin garajının üstündeki odada, alarm sistemi kurmak için gelen bir elektrikçi rastladı. Kurt, kotu, gömleği ve ayakkabılarıyla birlikte pompalı tüfeği göğsünde tutarak sırtüstü yatıyordu. Yüzünü tek bir kurşunla parçalamıştı. Cesedin yanında bazı kişisel eşyaların yanı sıra ‘To Boddah’ diye başlayan bir intihar notu da vardı. Ancak zamanla çıkan deliller ölüm sebebinin intihar olup olmadığı konusunda soru işaretleri yarattı. Mesela Cobain’in kanında yaklaşık 1,52 mg eroin tespit edildi. Bu da üst üste 3 iğne yapmaya eşitti ve bu mümkün değildi. Ayrıca kendini vurduğu sanılan tüfeği bu kadar çok uyuşturucu aldıktan sonra kaldırıp, yüzüne doğrultup tetiği çekmesi de mümkün değildi ve kendini vurduğu sanılan tüfekte elleri çırılçıplak olmasına rağmen parmak izi bulunmamıştı.

Bu nedenle ölümünün cinayet mi intihar mı olduğu kesin olarak kanıtlanamamıştır. Cobain ailesinde intihar vakalarına sıkça rastlanmaktadır. Burle Cobain adlı bir akrabası kendini karnından vurmuş, beş yıl sonra da Burle’in kardeşi Kenneth kafasına sıkarak hayatına son vermişti. Aslında bu tür ölümler Aberdeen’da çok yaygındı.

Ölümünden sonra

Kurt Cobain’in eşi Courtney Love, onu kurtarmak için elinden gelen her şeyi yaptığını ama başaramadığını söylüyor. Ne gerçekten sevmek, ne kızı Frances Bean, ne de uyuşturucudan kurtulmak için gittiği yerler işe yaramıştı. Love, Cobain’in kendini vurmasını önleyecek bir yol bulamadığını düşünüyor.

Kurt Cobain’in intiharıyla, Nirvana grubu da sona erdi. Dave Grohl, Foo Fighters adlı yeni bir grup kurdu. Krist Novoselic ise Sweet 75 adlı başka bir gruba dahil oldu.

Grubun hayranlarına veda albümleri olarak “MTV Unplugged In New York” ve “From the Muddy Banks of the Wishkah” albümleri yayınlandı. Bu albümlerde 1993 sonunda kaydedilen canlı performanslar ve daha önce duyulmamış şarkılar yer aldı.

2002 yılında, Nirvana’nın en iyi şarkılarının olduğu bir Best Of Nirvana albümü çıktı. Bu albümde de daha önce yayınlanmamış parçalar vardı. Courtney Love, 10 yıl önce intihar eden Kurt’un küllerinin gömülü olduğu yerin satılması üzerine Kurt için yeni bir mezar aramaya başladı. Kurt’un küllerinin rüzgara bırakılmasını istediğini söyleyen Love “Ben Kurt’u rüzgara savurmak isterim ama hayranları sevdikleri sanatçıyı ziyaret edebilecekleri bir yer istiyorlar. Onlar için bunu yapıyorum” diyor. Courtney Love, Kurt’u uyuşturucudan kurtarmaya çalışırken kızı Frances’in velayetini iki kez kaybetti.

Son zamanlarda tedavi gören Love, mahkeme kararıyla kızına kavuştu. Ünlü yönetmen Gus Van Saint Kurt Cobain’in son günlerini anlattığı “Last Days” filmini çekti. Film, Cannes Film Festivali’nde gösterime girdi. Türkiye’de vizyona girmedi. Aşk ve Ölüm: Kurt Cobain Cinayeti, Max Wallace ve Ian Halperin’in yazdığı bir kitap. Olayın cinayet olduğunu savunan özel dedektifler, gazeteciler, Cobain’in arkadaşları vardı ama kimse dinlemiyordu. Polisler ve adli tabip işlerini savsaklamıştı. Wallace ve Halperin’in hazırladığı Cobain dosyası ise araştırmacı gazetecilik örneği olarak dikkat çekiyordu. Kitapta temel iddia Kurt Cobain’in intihar etmesinin imkansız olduğu, çünkü kanında kafasına kurşun sıkacak kadar uyuşturucu olmadığıydı.

2015 yılında Kurt Cobain’in hayatını anlatan Montage of Heck adlı belgesel film ABD’de vizyona girdi. Filmin yapımcısı Cobain’in kızı Frances Bean’di. Filmde Nirvana’nın unutulmaz şarkılarının yanında Cobain’in günlükleri, bilinmeyen demoları ve 200 saatlik yayınlanmamış müzik kayıtları da vardı.

Kurt Cobain kaç yaşındaydı?

Kurt Cobain 27 yaşındaydı.

Kaynak: Haber- Hatice Zeybek