Türk ve İran yapımı olan Mevlana Mest-i Aşk fragmanı yayınlandığı günden itibaren merakla bekleniyor.

2021 yılında yayınlanan tanıtım videosuyla büyük ses getiren Mest-i Aşk ne zaman sinemalarda olacağı akıllara takıldı.

Mest-i Aşk film yayın tarihi belli oldu. İşte, Mest-i Aşk ne zaman, oyuncuları ve konusu…

Mevlana Mest I Ask Filmi Ne Zaman Vizyona Girecek

Mest-i Aşk Ne Zaman Vizyona Girecek? Yayın Tarihi Ne Zaman?

Ünlü düşünür Mevlana Celaleddin Rumi’nin konu alındığı film ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Mevlana Celaleddin Rumi hakkında çekilen birçok dizi ve sinema filmi bulunsa da Mest-i Aşk filmi hem oyuncu kadrosu hem de İran ve Türk yapımı olması sebebiyle oldukça ilgi çekti.

Çekimlerinin başladığının duyurulması ile beraber hem yerli hem de yabancı sinema severler ve Mevlana meraklıları tarafından yayınlanacağı gün iple çekilir oldu.

2021 yılında Mest-i Aşk fragmanı yayınlansa da film vizyona girmedi. Bununla beraber Mest-i aşk neden vizyona girmedi gibi sorular çoğaldı.  

Mevlana Mest-i Aşk ilk olarak pandemi nedeniyle ertelenmiştir. Daha sonra ertelenme nedeni açıklanan film, Mest-i Aşk ne zaman yayınlanacak gibi soranlar gün geçtikçe artmaya başladı.

Fakat filmin yayınlanacağı tarih artık kesin olarak belirlendi. Mest-i Aşk filmi, 29 Mart 2024 tarihinde sinemalarda olacak.

Mest-i Aşk ne zaman yayınlanacağı bilgisini verdik. Şimdi, filmin oyuncularına bakalım…

Mest I Ask Film 2

Mevlana Mest-i Aşk Oyuncuları

Mest-i Aşk dizisinin yapımcılığını İranlı film yapımcısı Mehran Borumand ve yönetmenliğini İran'ın en başarılı yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Hassan Fathi üstlendi.

Yapımcı ve yönetmen konusunda iddialı isimlere yer verilen Mevlana Mest-i Aşk oyuncuları da bir o kadar iddialı.

Mest-i Aşk oyuncu kadrosunda hem Türk hem de İranlı oyuncular yer almaktadır. Özellikle oyuncu kadrosu sebebiyle Mest-i Aşk ne zaman yayınlanacak sorusu geliyor olabilir. Şimdi Mest-i Aşk film oyuncu kadrosuna bakalım… 

Mevlana Mest-i Aşk oyuncuları listesi aşağıdaki gibidir:

  • Parsa Pirouzfar (Mevlana Celaleddin Rumi) 
  • Şahab Hosseini  (Şems-i Tebrizi)
  • İbrahim Çelikkol (İskender)
  • Halit Ergenç (Mevlana Celaleddin Rumi'nin gençliği)
  • Hesam Manzour  (Hesam Ad)
  • Bensu Soral (Meryem)
  • Boran Kuzum  (Ala Ad)
  • Hande Erçel  (Kimya Hatun)
  • Selma Ergeç  (Kerra)
  • Burak Tozkoparan (Sultan Veled)

Mest-i Aşk filmi oyuncularını yakından tanıyalım…

Parsa Pirouzfar (Mevlana Celaleddin Rumi) 

Mest I Ask Film 10

Parsa Pirouzfar, 1972 doğumlu bir İranlı sanatçıdır. Aktörlük, tiyatro yönetmenliği, ressamlık, oyun yazarlığı ve çevirmenlik gibi alanlarda faaliyet göstermektedir. Rüzgarın Gözlerinde ve Annemin Misafiri filmlerindeki oyunculuğu ile tanınmaktadır. Kristal Simorgh ve üç Hafız Ödülü'ne aday gösterilmiş ve ayrıca İran Sinema Kutlama Ödülü gibi çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

Şahab Hosseini (Şems-i Tebrizi)

Mest I Ask Film 11

Şahab Hosseini, 1974 yılında Tahran'da doğmuş İranlı bir aktör, senarist ve yönetmendir. Asgar Ferhadi'nin yönettiği "Darbareye Elly", "Jodaeiye Nader az Simin" ve "Forushande" filmlerindeki rolleriyle uluslararası alanda üne kavuşmuştur. 2016 yılında "Forushande" filmindeki rolüyle Cannes Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır.

İbrahim Çelikkol (İskender)

Mest I Ask Film 9

İbrahim Çelikkol, 14 Şubat 1982 tarihinde İzmit'te doğmuş Türk dizi ve sinema oyuncusu, eski modeldir. Basketbol liginde genç milli olduktan sonra profesyonel modellik yapmıştır. Oyunculuğa başlamadan önce Osman Sınav'la tanışması, hayatında dönüm noktası olmuştur.

Halit Ergenç (Mevlana Celaleddin Rumi'nin gençliği)

Mest I Ask Film 9-1

Opera ve müzikal tiyatro eğitimi almış olan Halit Ergenç, kariyerine Dormen Tiyatrosu'nda "Kral ve Ben" müzikali ile başlamıştır. Zerda dizisinde “Devran” karakteriyle ve Aliye dizisinde "Sinan Karahan" rolüyle ile tanınan sanatçı, büyük bir izleyici kitlesine ulaşan Binbir Gece dizisinde başrol oynamıştır.

Ayrıca, Muhteşem Yüzyıl dizisinde "Kanuni Sultan Süleyman" ve Vatanım Sensin dizisinde "Miralay Cevdet" karakterlerine hayat vermiştir.

Hesam Manzour (Hesam Ad)

Mest I Ask Film 8

Hesam Manzour, 9 Aralık 1980 tarihinde Tahran'da doğmuş İranlı bir aktördür. En çok Hanedan Leydisi, Sevgili Kardeş ve Najla dizilerindeki rolleri ile tanınır. 2019 yılında "Hanedan Leydisi" dizisinde Arsalan Mirza'yı canlandırdığı Drama Televizyon dizisinde En İyi Erkek Oyuncu dalında Hafız Ödülü'nü kazandı.

Bensu Soral (Meryem)

Mest I Ask Film 7

Bensu Soral, 23 Mart 1991 tarihinde Bursa'da doğmuş bir Türk oyuncudur. Oyunculuk kariyerine 2011 yılında Yol Ayrımı dizisiyle adım atan Soral, 2013 yılında Vicdan dizisinde "Burcu" karakterini canlandırarak büyük bir beğeni kazandı. Kariyerinde önemli bir döneme imza atan oyuncu, 2016 yılında İçerde dizisiyle büyük bir çıkış yakaladı. Bu dizideki "Melek" karakteriyle performansıyla birçok ödül kazandı.

Boran Kuzum (Ala Ad)

Mest I Ask Film 6

Boran Kuzum, 1 Ekim 1992 tarihinde Ankara'da doğan bir Türk oyuncusudur. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalı'ndan mezun olmuştur. Oyunculuk kariyerine ilk adımını 2015 yılında Analar ve Anneler dizisiyle atan Kuzum, 2016 yılında Muhteşem Yüzyıl: Kösem dizisinde canlandırdığı I. Mustafa karakteriyle geniş bir izleyici kitlesi tarafından tanınmıştır.

Hande Erçel (Kimya Hatun)

Mest I Ask Film 5

Hande Erçel, 24 Kasım 1993 tarihinde Balıkesir'de doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Geleneksel Türk Sanatları Bölümü'nde eğitim görüyor. Oyunculuğa 2014 yılında "Çılgın Dershane Üniversitede" dizisiyle başladı. "Güneşin Kızları" ve "Sen Çal Kapımı" gibi dizilerde başrol oynayarak geniş bir hayran kitlesi kazandı.

Selma Ergeç (Kerra)

Mest I Ask Film 4

Selma Ergeç, 1 Kasım 1978 tarihinde Almanya'nın Hamm şehrinde doğdu. 1998 yılında Almanya'da tıp fakültesine başladı, ancak 2001 yılında Türkiye'ye staja geldiğinde oyunculuk fırsatlarıyla karşılaşınca tıp eğitimini yarıda bıraktı. 2001 yılında Best Model of Turkey yarışmasında En İyi Yürüyen Manken seçildi. Oyunculuk kariyerine bu dönemde başlayan Ergeç, "Böyle mi Olacaktı?", "Yarım Elma", "Şöhret", "Körfez Ateşi", "Hırçın Kız", "Asi", "Sis ve Gece", "Ses", "Muhteşem Yüzyıl: Kösem", "Vatanım Sensin" ve "Camdaki Kız" gibi birçok projede başarılı performans sergiledi.

Burak Tozkoparan (Sultan Veled)

Mest I Ask Film 3

Burak Tozkoparan, 14 Kasım 1992 tarihinde İstanbul'da doğmuş bir Türk oyuncudur. Müzisyen kimliğiyle de dikkat çeken Tozkoparan, oyunculuk kariyerine 2014 yılında "Paramparça" dizisiyle adım atmıştır. Ardından "Kırgın Çiçekler", "Tek Yürek", "Gençliğim Eyvah", "Menajerimi Ara", "Destan" ve "Ateş Kuşları" gibi dizilerde başarılı performanslarıyla izleyici karşısına çıkmıştır.

Mest-i Aşk Konusu

Mevlana ve Şems-i Tebrizi'nin hayatını anlatan bir film olması nedeniyle, Mevlana Mest-i Aşk filmi büyük bir ilgiyle bekleniyor. Filmin, Mevlana'nın öğretilerini ve mesajlarını geniş bir izleyici kitlesine ulaştırması bekleniyor.

Bir gün, Şems-i Tebrizi ile Mevlana karşılaşır. Şems, Mevlana'nın ruhunu ve kalbini derinden etkileyen en önemli kişidir. Şems'in öğretileri ve sözleri, Mevlana'nın içindeki aşkı ve aydınlanmayı keşfetmesine yardımcı olur.

Mevlana, Kerra Hatun ile birlikte evlat edindikleri 18 yaşındaki kızı Kimya Hatun ve Şems-i Tebrizi evlendirmek ister. Mevlana'nın öğretisine gönül vermiş, maneviyatı yüksek olan Kimya Hatun sırf babası istediği için evliliği kabul eder.

Kimya Hatun, Şems-i Tebrizi’yi tanıdıkça, onun ne kadar yüce bir gönüle sahip olduğunu ve maneviyatının ne kadar derin olduğunu fark eder. Evliliklerinden kısa bir süre sonra ise Şems-i Tebrizi ortadan kaybolur.

Şems-i Tebrizi’nin kayboluşu, Mevlana'yı büyük bir acıyla sarsar. Mevlana, Şems'i bulmak için her yolu dener. Ancak, Şems'in izine rastlayamaz.

Not: Konusuyla oldukça dikkat çeken Mest-i Aşk yayınlandı mı sorusu gündemde fakat film henüz yayınlanmadı.

Mest-i Aşk Ne Demek?

Mest-i aşk, Farsça kökenli bir kelimedir. "Mest" kelimesi "sarhoş, kendinden geçmiş" anlamına gelir. "Aşk" kelimesi ise bildiğimiz gibi "sevgi, sevgililik" anlamına gelir. Dolayısıyla mesti aşk, "aşk sarhoşluğu" anlamına gelir.

Mevlana'nın şiirlerinde ve sözlerinde sıklıkla geçen mesti aşk, tasavvuf felsefesinde önemli bir yere sahiptir. Aşk, insanı hakikate ulaştıran bir araçtır. Aşk sayesinde insan, benliğinden ve egodan kurtulabilir ve mutlak hakikate ulaşabilir.

Mest-i Aşk, hem maddi hem de manevi aşkı kapsayan bir kavramdır. Maddi aşkta, kişi sevdiği kişiden dolayı kendini kaybeder ve onun için her şeyi yapabilir. Manevi aşkta ise kişi, aşkın kaynağı olan Tanrı'ya yönelir ve O'na ulaşmak için çabalar.