Hürriyet Gazetesi'nden Hande Fırat son yayınladığı yazısında belki bir çoğumuzun farkında olmadığı bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu öğrendik. Hande Fırat yazısında, "Sosyal medya hesapları...

Hürriyet Gazetesi'nden Hande Fırat son yayınladığı yazısında belki bir çoğumuzun farkında olmadığı bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu öğrendik. Hande Fırat yazısında, "Sosyal medya hesaplarınız, siz farkında olmadan köleleştirilmiş olabilir" şeklinde bir uyarıda bulunuyor.

Peki nedir bu köleleştirilmiş hesap? Sosyal medyada hesap köleleştirme (account farming), bir kişinin birçok sahte hesap oluşturarak bunları kontrol ettiği bir yöntemdir. Bu hesaplar genellikle botlar tarafından kontrol edilir ve asıl amaçları, bu hesaplardan oluşan bir ağ aracılığıyla büyük bir takipçi sayısı oluşturmaktır. Bir de bunun yanında biz farkında olmadan, bizim iznimiz ve olurumuzun dışında dışardan müdahale ile kendi hesabımızdan yapılan ve kısa süre sonra silinen paylaşımlar var. Bu tür paylaşımlar genelde kamuoyunda algı oluşturmak için yapılıyor. Sürü saldırısı diye tabir edebileceğimiz, belirli bir konuda yapılan paylaşımların etkileşim oluşturmak için farklı hesaplardan aynı anda paylaşılıp kısa bir süre sonra silinmesi anlamına geliyor. Tabi tüm bunlar olurken asıl hesap sahibinin olan bitenden haberi bile olmuyor. Köleleştirilmiş hesapların oluşturulması, birçok farklı yöntemle gerçekleştirilebilir. Örneğin, botlar tarafından hesapların otomatik olarak oluşturulması veya gerçek kişilerin hesaplarının hacklenmesi ve kontrol altına alınması gibi yöntemler kullanılabilir. Bu, hesap sahiplerinin bilgisi ve izni olmadan gerçekleştirildiği için, yasa dışı bir faaliyettir ve hesapların kapatılmasına veya yasal işlemlere neden olabilir. Acaba bizimde sosyal medya hesaplarımız böylesine kirli bir tezgah için kullanıldı mı? diye kendimize sormadan edemiyoruz tabi. Tam bu noktada sosyal medya hesaplarımızın güvenliği ön plana çıkıyor. Bazı temel adımlar atarak hesaplarımızı güvende tutabiliriz. Gelin hep birlikte bu adımları öprenelim; Güçlü şifreler kullanın: Şifrelerinizin tahmin edilmesi zor ve karmaşık olmalıdır. Aynı şifreyi farklı hesaplarınızda kullanmaktan kaçınmalısınız. İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın: İki faktörlü kimlik doğrulama, hesabınıza erişim sağlamak için iki ayrı yöntemin kullanılmasını gerektirir. Bu, hesabınızın hacklenmesini önleyebilir. Güncellemeleri takip edin: Sosyal medya platformları, güvenlik açıklarını kapatan güncellemeler yayınlamaktadır. Bu güncellemeleri takip ederek hesabınızın güvenliğini artırabilirsiniz. Bilinmeyen kaynaklardan gelen mesajlara dikkat edin: Bilinmeyen kişilerden veya şirketlerden gelen mesajlar veya bağlantılar, hesabınızın hacklenmesine neden olabilecek bir virüs içerebilir. Özel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının: Sosyal medya platformlarında özel bilgilerinizi paylaşırken dikkatli olun. Adres, telefon numarası veya kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgileri asla paylaşmayın. Ancak unutmamak gerekirki, herhangi bir online platformda %100 güvenliği sağlamak mümkün olmadığını aklımızdan çıkarmamaız gerekir. Siz de hesaplarınızın güvenliğine dikkat ederek, riskleri minimize edebilirsiniz. Seçime çok kısa bir süre kala, kamuoyunu yanılmak isteyen sosyal medya korsanlarına dikkat edelim. Edelim ki sosyal medya hesaplarımız böylesine kirli oyunlarıon bir parçası heline gelmesin.