İçinde bulunduğumuz dönem, tarihin hiçbir evresinde görülmemiş bir hızda ilerleyen teknolojik gelişmelerle şekilleniyor. Ulaşım, eğitim, sağlık, üretim gibi hayatımızın her alanı bu teknolojik gelişmelerle değişiyor ve yeni imkanlar oluşturuyor. Artık teknoloji çağındayız. Tarım şehri olan Manisa’da, teknolojik yeni tarım makineleri ile tarımsal üretim devam ediyor. Tabii, çiftçinin sorununa çare olacak yeni icatların içinde dolu savar makineleri de var.
Bu makinelerin doluyu önlediğini iddia edenler olduğu gibi, yağmur bulutlarını dağıtarak yağmura engel olduğunu düşünenler de var.
Geçtiğimiz günlerde bazı belediyeler, dolu önleyici makineler satın alarak bunu ilçe halkına müjde olarak duyurdu.
Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bu duruma tepki gösterdi. Kadıoğlu, 10 kilometre mesafeden gönderilen etilen gazıyla dolunun yağmura dönüştürülmesinin bilimsel olarak mümkün olmadığını belirterek, aynı bölgeye tekrar tekrar dolu yağmasının meteorolojide nadiren görülen bir durum olduğunu vurguladı.
Belediyelerin “doluyu engelledik” şeklinde reklam yapmasının yanıltıcı olduğunu ifade eden Kadıoğlu, dolu yağmazsa bunu kendilerine mal ettiklerini, dolu yağarsa da “tam parçalayamadık ama küçülttük” diyerek hayal sattıklarını söyledi.
Bu yöntemleri "umut tacirliği" olarak nitelendiren Kadıoğlu, dolu zararlarından korunmak için dolu topları, bombaları ya da savarlarının zaman ve para kaybından başka bir şey olmadığını belirtti.
Günümüz şartlarında en etkili önlemin tarım sigortası yaptırmak ve örtü kullanmak olduğunu vurguladı.
Ülkemiz genelinde dolu savarlar yerine artık çiftçilerimiz kesin çözüm olarak nitelendirdikleri dolu filesi denilen örtü sistemlerine hızla geçiş yapmakta konuyla ilgili görüştüğüm çiftçiler en garantisi bu örtü sistemi bakanlığımız bu sistemi destekleme yapsa tüm tarım alanları bu sisteme kavuşacak diye isteklerini dile getiriyorlar.