Hayatta en sevdiğim şeylerden biri, işleri yolunda gitmeyen teknik direktörlerin maç sonu açıklamalarını dinlemektir. Başarısızlıklarını gölgelemek için yaptıkları alakaya semaver türü zırvaları keyifle dinlerim.

Şampiyonlar ligine veda eden Galatasaray’ın Teknik Direktörü Okan Buruk’un maç sonrası yaptığı açıklamaları da büyük bir keyifle dinledim. Buruk diyor ki “kadro ve değer olarak çok üstün olduğumuz bir takıma elendik”. Evet bu doğru. Ve gerçek dram da burada zaten. Çok değerli ve üstün olduğun rakibine iki maçta da yenilerek elenmişsin. İnsan merak ediyor. Kadron değerli ama hakikaten kaliteli mi?
Yıllık maaş ödemesi 75 milyon euroyla Avrupa’nın bir çok köklü kulübünü geride bırakan Galatasaray, Young Boys takımından değerli ama neden daha kalitesiz? Ya da kaliteliyse neden başarısız oldu?
Nedeni futbolu iyi bilen ve kavrayanlar için çok basit. Galatasaray iki sezon scaut ekiplerinin önerisi, Buruk’un onayı ve E.Timur’un son noktayı koymasıyla transferler yaptı. Kendisi futbolculuğunda kaslı, atletik ve tempolu bir oyuncu olan Buruk, scout ekibinin önerdiği kimi sorunlu, kimi takım oyununa uymayan, kimi yaşlı ve kimi temposuz ne kadar oyuncu varsa takımda topladı. Şaşırtıcı değil mi?
Ligde bütçesi Galatasaray ile mukayese edilemeyecek kadar zayıf takımın çokluğu, Beşiktaş’ın kadro mühendisliğinin berbat oluşu ve FB’nin her sezon olduğu gibi zayıf takımlara puan kaybetmesi sonucu gelen iki şampiyonluk sarı kırmızılı ekibin yaptığı fiyasko ve madden yıkıcı transferlerini unutturdu.
Ancak bu sorunlu, yaşlı, temposuz oyuncularla yolun sonu kaçınılmazdı. İşte bugün o gündür. Okan Buruk hayal alemine dalarak bu sonu göremedi. Hal böyle olunca da kameralar karşısında bana keyif veren açıklamaları yaptı, yapıyor.
Okan Buruk’un Davinson Sanchez ile ilgili yaptığı açıklama ise kendisinin nasıl bir ruh halinde olduğunun çok açık bir ispatı. Youn Boys maçı sonrası diyor ki hoca, “Sanchez’i bu maçta çok aradık. Sanchezli Galatasaray ile Sanchezsiz Galatasaray çok farklı. Bu doğru. Sanchez bugüne kadar bu ülkeye gelmiş en kaliteli yabancı. Onda şüphe yok.
Peki Okan Hocam şimdi size sormak istiyorum. Madem Sanchez bahsetiğiniz kadar kaliteli bir oyuncu neden Süper Kupa maçında oynatmadınız da 5-0’lık mağlubiyetle hem taraftarı üzdünüz de hem de kupayı rakibinize kaptırdınız? Sanchez, Kupa Amerika’da turnuvada turnuvanın oyuncusu seçilmiş ve BJK maçı öncesi takımla iki gün idman yapmıştı. O gün değerini anlamadığınız oyuncu neden bugün çok değerli oldu??? Yoksa siz günü kurtarmak için Sanchez’in sakatlığına mı sığınıyorsunuz?
İşin aslı şudur. Okan Buruk’un teknik adamlık vizyonu ile Galatasaray’ın vizyon ve misyonu kesinlikle örtüşmüyor. Galatasaray’ı yönetenler uykudan uyanıp gereğini yapmazlarsa kulübün alacağı özellikle maddi yaralar telafi edilemez noktaya gelebilir. Neden mi? Buruk iki sol bek transferine milyon euroları gömdürdükten sonra Berkan’ın Young Boys maçında sol bekte adeta şow yapması Galatasaray’ın paralarının nasıl çar çur edildiğinin en net göstergesidir.
Bundan sonra top artık Dursun Özbek ve yönetimindedir. Bakalım ne yapacaklar.