Türkiye son zamanlarda konuştuğu Agnostisizm savunucusu Diamond Tema'ya youtube'da Hisar Kapısı kanalında cevap veren Doç. Dr. Ahmet Kavlak'ın kim olduğu çokça merak ediliyor. Peki,  Doç. Dr. Ahmet Kavlak kimdir? Aslen nereli?

Aslen Samsunlu olan Doç. Dr. Ahmet Kavlak,  ilk ve ortaokulu Samsun'da okudu. Liseyi Endüstri Melsek Lisesi Elktronik bölümünde tamamlayan Kavlak, Üniversiteyi ise Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde bitirdi. Yüksek lisansını “Ortega Y Gasset’in İnsan Felsefesi” teziyle Gazi ve ODTÜ'de tamamlayan Kavlak, Doktora programını ise “Felsefede, Hristiyanlık ’ta ve İslamiyet’te Hermeneutik” teziyle Hacettepe Üniversitesinde tamamladı. 

Kenan Sofuoğlu Eşi Julia Looman Kimdir? Serveti Ne Kadar? Ailesi Kim? Kenan Sofuoğlu Eşi Julia Looman Kimdir? Serveti Ne Kadar? Ailesi Kim?

Uzmanlık alanı Dil Felsefesi olan Kavlak, çeşitli üniversitelerde konferans veriyor. Aynı zamanda özel bir firmayada danışmaklık hizmeti veren Kavlak, son günlerde Türkiye'nin tartıştığı Agnostisizm savunucusu Diamond Tema'ya verdiği cevaplarla gündem oldu.

Agnostisizm'in Ateizmin uyanık verisyonu olduğunu belirten Kavlak, Diamond Tema'nın tezinin birçok noktasında kendisiyle çeliştiğini belirtti.

Ateizmin uyanık versiyonu nedir?

Doç. Dr. Ahmet Kavlak: ''Ateizmin ispatlanamayan bir versiyonu var. Agnostisizm yani Tanrı bilinemez tanrının bilinemeyeceği noktasında bir noktasında Müslüman olarak biz de aynı bir fikirdeyiz. Nedir o yaratıcının zatının bilinemeyeceği noktasını biz de söylüyoruz. O konuda bir ihtilafı yok. Çünkü bizim onu bilebilmek ben 100 sene 200 sene veya 500 sene önce toprağa gömülmüş olan veya 1 milyon sene fark etmez toprağa gömülmüş olan bir alet edavat bulduğumda bunun aklı şuuru olan birileri tarafından ondaki maksadın amacın var olmasından hareketle Tırnak içinde söylüyorum eşyada bulunan amacın var olmasından hareketle onun birileri tarafından yapıldığını bilirim ama onun hangi şekildeki biri tarafın yapıldığını bilemem. Hangi usulde yani şekil olarak tarz olarak bunu bilme şansım yoktur.

Yeryüzünde sadece insanı gördüğüm için akıllı şuu insan yapmıştır derim Hani olmadığı için örnek olarak veriyorum ben bir şey zatını bilemem ama sıfatını bilirim nedir bende görmek varsa yapan görüyordur ama nasıl gördüğünü bilemem bende işitmek varsa yapan işitiyor ama nasıl işittiğini bilemem bu konuda zatının bilinemeyeceği konusunda hemfikiriz Agnostisizm bir uyanıklık yapıyor, diyor ki biz zaten tanrıyı bilemeyiz doğru zatını bilemeyiz ama sıfatlarını da bilemeyiz diyip kestirip atıyor öyle değil birazdan göstereceğim zatı bilinemez Eee bu konuda bizim bir ihtilafı yok yani Agnostisizm de dediği gibi ateizmin dediği gibi de müslüman da aynı şeyi söylüyor cenab Hakk'ın zatı bilinemez ama sıfatlarının da bilinemeyeceği noktası yanlıştır.

Agnostizm yaptığı uyanıklık şudur şimdi tanrının yokluğu ispat edilemeyeceği için tanrının yokluğunu aklen ve mantıken veya bilimsel olarak ispata çalışsa manen tokadı yiyecektir. Yani tahkir yiyecektir. Niye çünkü bunun ispatı mümkün değildir yani yokluğun ispatı mümkün değildir Bunu o da biliyor benim bildiğim kadar bir mantıkçı olarak o da biliyor böyle bir yokluğun ispatı yapılamayacağını bildiği için o konuda gelen suallerin hepsini kapatabilmek ve engelleyebilmek için tamam diyor.

Tanrının bilinemez deyip ateizme karşı gelecek y yokluğun ispatına karşı gelecek itirazları önceden kesiyor sonra ateizmi anlatıyor halbuki senin tanrı ya vardır ya yoktur üçüncü bir şık yok ya vardır ya yoktur. Yani hem var hem yok olamaz ya vardır ya da yoktur öyleyse sen ya onun varlığının lehinde konuşuyorsun ya yokluğun lehinde konuşuyorsun Ateizm gibi demiyor.  Bilinemez diyor böylece yokluk ispat edilemez önermesine muhalefet etme hatasına düşmemek için diyor ki bilinemez zaten deyip oradan kendisini kurtarmaya çalışıyor. 

Doç. Dr. Ahmet Kavlak'ın Agnostisizm tezini çürüten bazı tespitleri:

Agnostizim savuncusu Diamond Tema: Bir yaratıcı için en heybetli engel var olmamasıdır. O halde eğer kainatın var olan bir yaratıcının ürünü olduğunu düşünürsek ondan daha büyük bir varlığın olduğunu akla getirebiliriz bu kendisi var olmadan her şeyi var eden bir yaratıcı olacaktır sonuç O halde Tanrı var değildir. Çünkü var olmaması daha mükemmeldir.

Doç.Dr.Ahmet Kavlak: Kendisi var olmadan ee her şeyi meydana getiren bir yaratıcı olsa bu var olan bir yaratıcının yapacağı her şeyden daha mükemmel olurdu örneği saçma sapan bir örnektir. Çünkü bunun bir karşılığı yoktur yani yoktur yok olan bir şey zaten var olanı meydana getiremez yoksa var olanı meydana getiremez O zaman bu nasıl olup da var Olup da bir şeyleri meydana getiren bir Tanrıya göre daha mükemmel olacaktır kendi içinde tamamen çelişen bir kavramdır.

Muhabir: Hatice Zeybek