Gediz ovasında üzüm hasadı devam ederken ıskarta üzüm fiyatlarında ise günden güne düşüyor.
Gediz ovasında üzüm hasadı son sürat devam ederken, ıskarta üzüm fiyatları üreticinin canını sıkıyor.
Geçen yıl mildiyö hastalığı nedeniyle rekoltenin yarı yarıya düştüğü üzüm bağlarında bu yılda rekolte düşük. TARİŞ ve TMO depolarınında stok züüm bulunmaması ve girdiği maliyetlerinin artmasıyla üreticinin sezon başından bu yana üzümde fiyat beklentisi yüksek. TARİŞ'in 100 lira taban fiyatı açıklmasıyla birlikte piyasanın yavaş yavaş oturması beklenirken, 18 liralarda olan ıskarta üzüm fiyatlarının ani düşüşü sofralık üzümüde etkiledi.
Geçtiğimiz hafta il geneli yağan şiddetli sağanak yağmurun üzüm bağlarında ve sergi yerlerindeki üzümler olumsuz etkiledi. Durumdan vazife çıkartan ıskarta üzüm alıcılarıda yağmurun hemen ardından fiyatı 17 liraya düşürdü. Geçtiğimiz günlerde yağan ikinci yağmurun ardından ıskarta üzüm alımını durduran firmalar, 4 gün sonra fiyatı 15 liraya çeker üzüm alımına yeniden başladı.
Yağmur nedeniyle sergi yerlerinde üzümlerin zarar görmesi asmadaki üzümlerinde bozulma ihtimali üzerine çiftçilerin ıskartaya yolunun düşeceğini düşünen alıcılar fiyatları geri çekti. Tabi ıskarta üzümün geri çekilmesi demek özellikle iç piyasa üzüm fiyatlarınıda etkiledi. Iskarta üzümdeki düşüş oranı kadar pazar fiyatlarıda geriye çekildi. Üretici artan girdi maliyetleri ve rekoltenini düşük olması nedeniyle zaten mağdur durumdayken fiyatların bu derece düşmesi üreticiyi dahada zor duruma soktu.
Ziraat Odası, kooperatif, ve Tariş Başkanı Ferhat Şen'de dahil olmak üzere boşa üzüm dökmeme noktasında çifçtileri sürekli uyarılarda bulunuyor. Iskarta üzüm fiyatlarının düşmesi çifçtileri kuru üzüme yönlendiriyor. Nisan ayında başlayan asma yaprağı dahi 50 liradan açılmış 20 liradan sezonu kapatmıştı. Şuan asmanın meyvesi, yaprağı kadar para etmiyor. Iskarta üzüm fiyatlarındaki düşüş nedeniyle üreticiler rekabet kurumuna şikayetlerde bulunuyor.
Iskartaya dökülen her üzüm emeğini bedavaya dökmek olduğu bilinci çiftçilerimizin aklından çıkmamalı. Gediz ovasında ailelerin temel geçim kaynağı olan ve 12 ay üzerinde emek olan bu ürünün akıbeti bedava olmamalı. Adını ister fırsatçılık koyun ister politika ortada bir gerçek var bu üzüm bu emek ve girdi maliyetleriyle bu fiyata asla olmaz. Üzümün yaprağı kendisiniden daha derğerli olduğu şu günlerde üzüm üreticisinin işte kaçıp üzümünü ıskartaya dökmemesi gerekiyor. Hava sıcaklıklarının iyi olduğu şu günlerde hali hazır asmasında üzümü olan üreticiler bu havaları iyi değerlendirmeli. Iskarta üzüm fiyatları bu haldeyken emeğinizi boşa dökmeyin...