Medya okuryazarlığı denince internet ve sosyal medya ile birlikte televizyon, gazete, dergi gibi platformlardaki içerikleri çözümleme, araştırma, anlama ve yorumlama kabiliyeti olduğunu bilmeliyiz. Özellikle internette haber sitelerinde ve sosyal medya da doğruluğu ispata muhtaç paylaşımları çok sık görebilmekteyiz.
Öyle ki özellikle orta yaş ve üstü gurup diye tanımlanan, internet ve sosyal medya ile yeni tanışmış vatandaşlarımız, Photoshop gibi programlarla üretilen art niyetli paylaşımların mağdur kitlesi olabiliyor.
Bu durumdan özellikle siyasiler çok şikayetçi. Nasıl şikayetçi olmasınlar kes kopyala yapıştır olayına inandırılan bir kitleden bahsediyoruz. Bu durumda siyasilerde mağdur durumda oluyorlar.
Medya Okuryazarlığı meselesi işte tamda burada devreye girmeli ve dikkatli olmalıyız. Sevmediğimiz, beğenmediğimiz, görüşüne katılmadığımız kim olursa olsun hakkında çıkan paylaşımları araştırmalı, doğruluğunu teyit etmeliyiz.
Kendi haber merkezimizden örnek verecek olursak Manisa Aktif Haber ailesi olarak tüm siyasi partilerin ve stk’ların haberlerine bilgi ve belgelere dayanarak yer vermemize rağmen bazen yapılan haber sonrasında haksız yorumlara maruz kalıyoruz.
Şöyle ki ; ’’Hadi bunu da yazında tarafsız olduğunuzu bilelim ‘’ gibi bu tarz yorumların çoğu takipsizlik, araştırmadan yapılan yorumlar eh olacak o kadar diyor ve işimize devam ediyoruz.
Muhakkak herkesin görüşü, ideolojisi, sevdiği kişiler var değer verdiği kişilerin olumsuz haberlerinin paylaşılmasından rahatsızlık duyabilirler ama ölçülü olalım insanlar hata yapabilirler.
Hani Kıraç’ın Zaman şarkısında söylediği gibi:
‘’Gönül isterdi ki herkes hep iyi olsun.
Çok iyi olsun bütün acılar bitip her an hoş olsun.
Ama ne yaparsın insanoğlusun acı olmayınca tatlı da olmaz‘’
Hep iyi ve güzel haberler verebilmek dileğiyle...