Ortaya çıktığı günden beri ülkemizde çok sık işgale maruz kalan bir yaya yoludur kaldırımlarımız. Peki, yayaların güvenle geçebilmesi için oluşturulan kaldırımları kimler işgal ediyor. Esnaflar bu konuda birinci sırada, ikinci sırada ise kaldırımlara gelişi güzel park edilmiş arabalar geliyor. Geçen gün bir habere konu oldu öyle ki araçlardan kaldırımlar tamamen işgal edilmişti.
Bugüne kadar yayaların kaldırım işgali neticesinde yoldan yürümeleri bir çok kazaya neden oldu maalesef. Bu kazalardan vefat eden ve yaralananlar oldu ama nedendir işgaller son bulmadı. İşte bu noktada Belediyelere çok iş düşüyor. Belediye yönetimi kimseye tolerans göstermeden bu işgallere son vermeli.
Bazen öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki esnaf resmen bir dükkanda kaldırımda açmış vaziyette. Bu kaldırımları belediye başkanı, belediye meclis üyeleri, belediye personeli de görüyor. Ses çıkarmayan yetkililer bugün ve yarın oluşacak sıkıntılardan sorumludurlar.
Ülkemizde hemen hemen kaldırım işgali olmayan il, ilçe yok gibi bir şey. Yerel yönetimler bu sorun ile ilgili çözüm üretmeye çalışıyorlar. Hatırlarsanız önceki yazılarımda hizmette öncelik vardır. Yatırımlar, hizmetler bu yönde olmalı. Kaynaklar ona göre kullanılmalıdır demiştim. Öyle ya bu gibi sorunların olduğu il ve ilçelerde aciliyeti olmayan işlerle uğraşır kaynakları oraya harcarsanız seçmen bunun hesabını sorar.
Gerçekten de yerel yönetimlerin çalışması gereken çok ciddi konulardan biride bu sorun olmalı. Vatandaş ben aracı mı nereye park edeceğim diyor. Otopark alanları için ciddi mesai harcanmalı. Otopark geleneği teşvik edilmelidir. Bir çok il ve ilçede görmeye başladığımız otoparklı konutlarda kaldırımlar adına umutları yeşerten bir başka yenilik diyebiliriz. İşgalsiz kaldırımlarda güvenle yürüyebilmek dileğiyle...