Uyuşturucu ile mücadelede fiili olduğu kadar akıllara da müdahale etmek şart.

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan uyuşturucu ticareti ve kullanımı çok küçük yaşarla inmiş durumda.

21. Yüzyıl dijital çağın başlaması ülkemizde aynı zamanda uyuşturucu ticareti ve kullanımında arttığı çağ olarak kayıtlara geçiyor. Küçük çocuklara kadar inen uyuşturucu madde kullanımı korkunç bir hal almaya devam ediyor. Emniyet güçlerinin her gün satıcı veya kullanıcılara yönelik yaptığı girişimler olsa da uyuşturucuyu gençlerin hafızalarından silemiyoruz.

Çevremizde uyuşturucu bağımlısı gençleri görünce içimiz parçalanıyor. Bunlarda bizim çocuklarımız ama neden bu haldeler. Niçin bu yola başvuruyorlar. Bir genç neden madde bağımlılığına yönelir. Bu soruların pek çok nedeni olsa da çözümüne giden yolu araştırmak işin püf noktası olacak.

Madde bağımlısı gençler sadece kendine zarar vermiyor, bir süre sonra maddenin etkisiyle çerversinden para isteyemeye, üzerindeki cekete varıncaya kadar eşyalarını satıp maddeyi alabilmek için her yolu deniyor. Öyle ki hırsızlığa başvuran anne babasını tehdit eden  hatta cinayete giden vakalar mevcut. 2024-2025 Eğitim yılı başladı. Okulların çevresinde zehir tacirlerine yönelik tedbirler alınmalı. Gençlerimize hiç bir sorunun çözümünün madde kullanmak olmadığını iyi anlatabilmek gerek.

 Emniyet ve rehberlik hizmetlerinin yanında zaman zaman sağlık kuruluşlarının da bu konuda çalışması olmuyor değil. Ancak bunca çabaya rağmen sokaklarda çevremizde yaşanan olayları görünce bir yerlerde hata yapılıyor demeden de geçemiyor insan.

Uyuşturucu madde bağımlısı olduğu tespit edilen kişilerin tedaviye alınması ve sürecin takip edilmesi gerekiyor. Devlet tarafından kurulacak olan bir komisyon sonucu sürecin daha iyi takibi yapılabileceği kanatindeyim.  Madde bağımlısı olan kişilerin tekrardan hayata temiz bakabilmesi için bu yönetmin daha faydalı olacağını düşünüyorum. Ailelerin süreci takip etmesi kimi zaman ama maddi yetersizlikten ama korkudan olmuyor. Ailelere tedavi sürecinde destek olunması gerektğini düşünüyorum.

Uyuşturucuyla mücadele de zehir tacirlerine yapılan operasyonlar kadar bilinçlenme ve piskolojik tedavide çok önemli. Hapis her ne kadar fiili bir çözüm olsada bu serçte önemli olan akıllarda uyuşturucuyla araya mesafe açmak. Unutmayalım her şey akılda başlar akılda biter…