2024 yılı her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de zor bir yıldı. Gelin Manisa çiftçisinin 2024 yılına hep birlikte göz atalım.
Her yıl olduğu gibi Manisa’da Tarım 2024 yılın dada zor geçti Üreticiler her yeni yılda olduğu gibi besmele çekerek yeni umutlarla güzel bir sezon geçmesi temennisiyle çalışmalara başladırlar Bu yıl üretimi önce girdi maliyetlerindeki artış sonra afetler zorladı. Yüksek girdi fiyatları nedeniyle üretimi sürdürmekte zorlanan çiftçilerimiz, bu yıl da kuraklık başta olmak üzere doğal afetlerin oluşturduğu büyük zararla karşı karşıya kaldı.
Bu yıl üzümde her ne kadar rekoltenin bir önceki yıldan düşük olarak açıklansa da her yıl kontrolsüzce yeni dikim alanlarının da üretime geçmesiyle aman aman bir üzüm kıtlığı yaşanmadı muhakkak arz talep meselesi de önümüzde duruyorken çiftçiler ürünlerini hasat ettiler Bu yıl çiftçileri en çok susuzluk etkiledi barajlar yetersiz kaldı üstüne yer altı suları da çekilince bir çok bağda su pompaları kesildi bu yıl bize çok şey öğretti unuttuklarımızı hatırlattı Su artık israf edilemez eğer bölgede tarım ın devam etmesi isteniyorsa artık boşa kan derelerin ıslahı bir an önce yapılarak göletlerin oluşturulması elzem halini aldı bölgede Üzümden sonra Zeytin de önemli bir tarım ürünü.
Zeytinde bu yıl bolluk dönemi yaşanıyor tabi zeytinde bağ kadar olmasa da su isteyen bir meyve susuzluk zeytin üreticisini de zorladı halende zorlamaya devam ediyor çünkü ekim ayı yağışsız geçti Bahçecilik yapan çiftçilerimizde bu yıl ürün verimi ve kalitesinden memnun ama fiyatlardan değildi özellikle domates üreticilerinin ürün tarlada kaldı söylememi gerçek oldu ülke genelinde olmasa da bölgemizde karpuz ve kavun üreticileri de bu yıl verimden memnun ama ve fiyattan memnun değillerdi.
Gelelim Meşhur Salamura Manisa Asma Yaprağına ,Yaprakta bu yıl sezon başı olan Nisan ayında 50 tl den başlayan fiyatlar üreticiyi memnun etti sezon bitimi 20 tl nin altına düşmeyen ve ihraç edilen yaprak üreticiler için önemli bir tarım ürünü haline gelmiş durumda Salamura yaprak bidon fiyatı 1000 tl yi gördü.
Köprübaşı çileği bu yıl üreticilerini memnun eden diğer bir tarım ürünü oldu kendine has kokusu, rengi ve tadı ile ihraç edilen çilekler iç piyasa dada oldukça rağbet gördü.
İhracat rekoru kıran Cennet Hurması da üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor bir çok ülkeye ihraç edilen cennet hurması iç piyasada oldukça rağbet görüyor özellikle Alaşehir ilçesinde üretimi yapılan cennet hurması çiftçinin gözde ürünü haline gelmiş durumda Alaşehir demişken yaban mersini meyvesini de unutmayalım Alaşehir de üzüm bağını sökerek ilk kez yaban mersini yetiştiren Pınar Ünsal Atıcı ürünlerini 7 ülkeye ihraç ederek alternatif tarım ürünü yetiştirme konusunda ilke imza atmış durumda inşallah 2025 yılı tüm çiftçilerimizin kazandığı yüzlerinin güldüğü bir yıl olur.