Türkiye çok partili siyasete geçtiğinden beri en demokratik günlerini yaşıyor. Ülkemizde etkin siyasi parti sayısı tamı tamına 156'ya yükseldi.
Hayırlı olsun Son kurulanlarla birlikte Ekim 2024 itibarıyla Türkiye'de 156 siyasi parti etkin durumda, parti kurmak bu kadar kolay mı diye düşünüyorsunuz aslında parti kurup seçime girmek geçmişe göre biraz daha zorlaştı son yerel seçimde büyük şehirlerde oy pusulası 1 metreyi buldu.
Halka sorulduğunda vatandaş haklı olarak ancak 10 parti ismini sayabiliyor diğerleri maalesef partilerinin ismini vatandaşa tanıtamamış bir varlık gösterememişler son yerel seçimlerde 32 parti seçime katılma hakkını bulabilmiş Kanuna göre; 298 sayılı Kanunun 14. maddesinin onbirinci fıkrasında; siyasi partilerin, milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında (41 il), oy verme gününden en az altı ay önce teşkilat kurmaları ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunması gerektiği vurgulanmıştır.
Tabi siyasi partiler için yanlış bilinen durumlarda var mesela her parti hazine yardımı alamıyor hazine yardımı alabilmek için son kanuna göre genel seçimde % 3 oy almanız gerekiyor tabi bu durumda genel merkez ve parti binaları kira ücretlerini, kampanya giderlerini parti temsilcileri karşılıyor bir süre sonra bir heyecanla kurulmuş bu partilerin il ve ilçe binaları temsilcilerin kararıyla kendiliğinden tek tek kapanıyor şuanda bazı partiler çoktan Tabela Partisi vaziyetini almış bile...
Yüzde 3 barajını aşan ve Devasa Hazine yardımı alan partilerle yarışmak elbette kolay değil bakınız son rakamlara göre 2025 yılı için Siyasi Partiler Kanunu gereği, barajı aşarak Hazine yardımı almaya hak kazanan siyasi partilere yapılacak yardımların miktarları belli olmuş vaziyette buna göre AK Parti’ye 2 milyar 16 milyon lira ,CHP ‘ye 1 milyar 435 milyon TL, MHP’ye 570 milyon TL, İYİ Parti’ye 548 milyon TL ve Dem Parti’ye 499 milyon TL aktarılacak. Peki yeni kurulan ve kurulacak olan partilerin önlerinde daha başlamadan bu kadar olumsuzluklar varken vatandaştan sık sık duyduğumuz kimilerine göre macera yerine siyasi arenada mesafe almış partilere katılarak görüşlerini fikirlerini seçmene aktarmak daha iyi olmaz mı evet bu oluyor beklide yeni parti kurarak bende buradayım diyerek fark edilme mesajı vermekte planlar dahilinde olabilir.
Bence çok partili siyasi hayatımızda geçmişte örnekleri olduğu gibi birbirlerine yakın görüşleri olan partiler kendilerini 2-3 seçimde gösterememişlerse en çok oyu olan partide birleşip daha güçlü olma yolunda ilerlemeliler yoksa seslerini duymamız çok mümkün görünmüyor.