Üzüm üreticisi bu yıl TARİŞ’in politikaları sayesinde uçurumdan kurtuldu.

Dünyaca ünlü sultani üzüm diyarı Manisa’da hasat son sürat devam ediyor. Bu yıl  üzüm üreticisi birçok badire atlattı atlatıyor. Geçen yıl üzüm bağlarında etkili olan mildiyö hastalığı nedeniyle bağlar kasıp kavrulmuş üretici beklediğini alamamıştı. Bu yılda geçen yıl ki hastalığın etkisi bağlarda sürdü. Doğuşun az olması nedeniyle düşük rekolte beklentisiyle sezona başlayan üreticiler üzüm fiyatlarına odaklandı. Özellikle TARİŞ’in açıklayacağı kuru üzüm fiyatlarına gözlerini çeviren çiftçiler 37 yıl sonra gelen değişimden umutluydu.

Bekledikleri gibi de oldu. TARİŞ ilk defa üzümü Ağustos ayının 1’inde açıklayarak üreticiyi ve piyasaya yön verdi. Bu noktada yeni Başkan Ferhat Şen fiyatı erken açıklamasıyla seçim vaadini de gerçekleştirdi. 100 Lira olarak açıklanan taban fiyat piyasanın belirlenmesi açısından oldukça önemliydi. Üreticiler açıklanan rakamın biraz daha üstünde bir fiyat beklese de belirlenen rakam üreticiyi yine üç aşağı beş yukarı tatmin etti diyebiliriz.

Bu yıl üreticiler şiddetli yağışlardan da oldukça etkilendi. Sergi yerlerinde sular altında kalan üzümler heba olurken üzüm bağlarını da hastalığa karşı tetikledi. Özellikle yayla bölgelerindeki bağlarda üzümlerin çabuk bozulması ıskarta üzüm alımlarında patlama yaparak fiyatları aşağıya çekti. Öyle ki 7 liraya kadar düşen ıskarta üzüm fiyatları üreticiyi isyan ettirdi. Iskarta üzüm fiyatlarının düşmesi nedeniyle üreticiler kuru üzüme yöneldi.

Yağmur sonrası sofralık ve ıskarta üzümde fiyatların aşağı çekilmesi nedeniyle birkaç hafta üzüm piyasası durdu. Gelişmelerin ardından TARİŞ devreye girerek ıskarta üzüm alımına başlayacağını ve fiyatın 16 lira olduğunu açıkladı. TARİŞ’in bu girişimi üzüm piyasasını yeniden hareketlendirdi. Kısa sürede piyasa yeniden canlanırken 7 liralara kadar düşen ıskarta üzüm fiyatları 14 liraya kadar yeniden yükseldi. Sofralık üzüm ise 40-50 liradan  yeniden hasat edilmeye başladı. Sektör kaynakları fiyatların sezon sonuna doğru daha da artacağını belirtiyor.

TARİŞ’teki fiyat poltikasının yanında yolsuzluklarında ortaya çıkması yeni yönetime ve birliğe olan güveni bu yıl yeniden sağlamaya başladı. TARİŞ’in bu yıl ki fiyat politikası üretici açısından olumlu olarak değerlendiriliyor. TMO’nun fiyat açıklamadığı dönemde TARiŞ üzüm piyasasını tek başına yön veriyor. Yeni Başkan Ferhat Şen ilk hasat sezonu olduğu bu dönemde üreticide olumlu bir hava estirdi diyebiliriz. Yol kenarlarından gördüğümüz TARİŞ tabelalarında yazan ''Çiftçinin Sıcak Yuvası'' yazısı bu yıl hakkını veriyor diyebiliriz. Çünkü TARİŞ bu yıl hakikatten çiftçinin sıcak yuvası oldu.