Manisa'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz sultani üzüm de hasat son sürat devam ederken fiyat dalgalanması üreticiyi düşündürüyor.

Gediz ovasında üzüm hasadı devam ederken yağan yağmurlar bir yandan sevindiryor, bir yandan da üzüm fiyatlarını etkilemesiyle çiftçileri düşündürüyor. TARİŞ’in kuru üzüm fiyat açıklamasıyla birlikte kuru üzümde netleşen piyasa ortamı sofralık ve ıskarta üzümde pek görünmüyor.

Son haftalarda yağan yağmur nedeniyle bağlarda oluşan hastalık riski ve sergi yerlerindeki üzümlerin hasar görmesi sonucu ıskarta üzüm fiyatları tabiri caizse çakıldı. Yağan yağmurlar nedeniyle iki hafta içerisinde 18 liradan 12 liraya kadar gerileyen ıskarta üzüm fiyatları sofralık üzüm fiyatlarını da etkiledi. Belli oranda düşen sofralık üzüm fiyatları nedeniyle piyasadaki dalgalanma çiftçiyi düşündürüyor.

Üreticiler Iskarta üzüm fiyatlarının düşmesi nedeniyle elinde kalan üzümlerini de kurutmaya başladı. Peki, üzeri örtülü bağlarda durum ne olacak. Budama işlemlerinden bu yana üzümlerini sofralık olarak yetiştiren ve yatırımlarını bu yönde yapan çiftçiler için önlerindeki en büyük engel ise üzümlerin dayanmaması. Üzeri kapalı olan üzümler açık olan üzüm bağlarına göre yağmurdan daha az etkilense de iklim şartlarından dolayı üzümlerin dayanırlık düzeyinin düşmesi ve üzüm piyasasındaki dalgalanma çiftçiler için büyük risk taşıyor.

Şuan hali hazırda birçok örtülü bağda fiyatların yükselmesi ve doğru pazar şartlarının oluşması bekleniyor. Eğer üzüm fiyatları yeniden yükselmez ise ya üzümler olduğundan düşük ücretlere kesilecek, ya da rota kurutmaya dönüp serilecek. Fakat bu defada hava şartları ve yağmur ihtimali riski doğacak.

Uzun lafın kısası bu sezon üzüm piyasası özellikle sofralık kanadında oldukça dalgalı gidiyor. Fakat, son gelen bilgilere göre, Tariş’in ıskarta üzüm alacak olması, piyasayı yeniden yukarıya doğru taşıyacak, ve üreticin beklediği doğru pazar şartları da yavaş yavaş oluşmaya başlayacaktır. Ancak, Tariş’in de bu adımı bir an önce atması ve hava şartları kötüye gitmeden piyasanın yeniden yukarıya doğru trendinin başlaması gerekmektedir. Aksi takdirde üretici beklese de değişen iklim şartlarından dolayı üzüm dalında pek fazla beklemeyecek gibi duruyor.