TARİŞ’teki yolsuzluk olaylarının deşifre edilmesi ve akabinde başlayan temizliğin kamuoyunun nasıl okuduğunu gelin birlikte göz atalım…

TARİŞ, İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri,’ne genel olarak verilen ad. Bir diğer anlamda, Çiftçinin sıcak yuvası olarakta bilinen birlik.

TARİŞ son bir yılda gündemden hiç düşmüyor. İncir, Üzüm ve Pamuk fiyatlarından bahsetmiyorum tabi ki. TARİŞ son bir yıl içerisinde gerçekleştirdiği birlik başkanlığı seçimi ve sonrasında yaşananlarla gündemde.

Geçtiğimiz Çarşamba günü birlik Başkanı Ferhat Şen’in basın toplantısına katılım sağladık. Öncelikle TARİŞ Başkanının basına değer vermesi çok önemli. Çünkü İhracat rekoru kıran bir birliğin basından uzak olması kabul edilemez bir durum. TARİŞ’te 37 yıllık bir dönemin geçtiğimiz seçimlerde sona erdiğini düşünürken Başkan Ferhat şen’in bir süredir kamuoyunda konuşulan ancak, resmi bir açıklama yapılmadığından spekülasyona açık hale gelen bir olayı kamuoyuna açıklamasıyla 37 yıllık dönemin henüz kapanmadığını gördük.

Başkan Ferhat Şen’in yaptıkları denetimlere göre şuana kadar geriye dönük olarak kurumda 70 milyon TL’lik bir vurgun olduğunu duyurdu. Bu ücret 3 bin ton kuru üzüme ve günümüz üzüm fiyatlarıyla da 300 milyon TL’ye tekabül ediyor. Oldukça büyük bir meblağ. Ancak, Ferhat Şen daha sürprizlerle karşılaşabiliriz dedi. Bu demek oluyor ki bu meblağ yapılan denetimler sonucu artacak.

Şimdi gelelim tüm bu yolsuzluğun nedenlerine. Öncelikle Ferhat Şen’in açıklamasından da anlayabileceğimiz gibi kurumda ciddi bir denetimsizlik söz konusu olmuş. Kurumun bazı birimleri 10 yılı aşkın süredir hiç denetlenmemiş. Kurumdaki bu denetimsizlik sadece mali açıdan olmadığını lojistikten depolara, hatta ve hatta kurumsallığın simgesi olan asılan logo ve tabelalara kadar uzandığını gördük. Başkan Ferhat Şen'in içimizde çürük elma kalmayacak çıkışıyla başlattığı denetimler kamuoyu tarafından takdirle karşılandı. TARİŞ'te zimmet olayına karışanların ise yargıdaki işlemleride devam ediyor.

TARİŞ 100 yıllık bir kurum. Devlet Tariş’i ciddiye alıyor.  Yani TARİŞ’in devlet kanadında bir itibarı var. Fakat bu itibarı oluşturan etmenlerden geçmişte çok taviz verilmiş. Geçen zaman zarfında TARİŞ’in kurumsal anlamda geri olduğu pek çok nokta kalmış. Örneğin kurumun bir internet sitesi ve sosyal medya platformları yok denilecek kadar pasif kalmış. Tariş yaptığı ihracatı hayata geçirdiği projeleriyle, ürünlerini pazarlama ve tanıtma noktasında medya ayağından bir hayli uzak kaldığını görüyorum. Başkan Ferhat Şen’in bu noktada basın mensuplarıyla buluşması ve kamuoyunu aydınlatmasını son derece önemli buluyorum. Bu adım hem TARİŞ’in yönetimsel şeffaflığını hem de kurumun ulusal ve uluslararası platformlardaki izlenimine olumlu olarak yansıyacaktır.

Yeni yönetim anlayışıyla birlikte göz ardı edilen pek çok durum yeniden gözden geçirilmeye başlandı. TARİŞ’in eski itibarını geri kazandırma noktasında ciddi adımlar atıldığını da öğrendik. TARİŞ güçlü bir kurum. Bu kurumun ayakta kalması çiftçiler için önem arz ediyor. Yapılacak olan yeni atılımlarla kurumun yeniden çiftçinin sıcak yuvası olacağı ve hak ettiği itibarını yeniden kazanacağından şüphemiz yok.