Manisa’nın dünyaca ünlü sultani üzüm hasadında kritik viraja girildi.

Gediz ovasında üzüm hasadı devam ederken fiyatlarda geri çekmeye devam ediyor. Tariş’in 1 Ağustos’ta açıkladığı 100 liralık taban fiyatının ardından piyasanın şekillenmeye başlamasıyla hasat tercihlerini netleştirmeye başlayan üreticiler geçtiğimiz günlerde yağan yağmur sonrası hüsrana uğradı.

Tariş’in fiyat açıklaması sofralık ve ıskarta üzüm fiyatlarını da doğrudan etkiledi. Bu yıl rekoltenin düşük olması TMO ve Tariş’in depolarında üzümün olmayışı üreticinin fiyat beklentisini de yükselmişti. Iskarta üzüm fiyatlarının yavaş yavaş yükselmeye başlaması üreticinin satış politikasını da şekillendiriyordu ki, Manisa’da bölge genelinde etkili olan kuvvetli yağış hesapları bozdu.  Yağmur demek üzümlerde aynı zamanda bozulma anlamına geldiğinden dolayı ıskarta üzüm alıcıları fiyatları aşağı çekti. 18 Lira olan Iskarta üzüm fiyatları 20 lira olması beklenirken, yağmur sonrası 17 liraya geriledi.

Iskarta üzüm fiyatlarındaki bu düşün sofralık üzüm piyasasını da doğrudan etkiledi. Daha önce 30 liradan alıcı bulan ürünler yağmur sonrası 28 liraya indi. Özellikle Alaşehir’de etkili olan kuvvetli yağmur sonrası sergi yerlerindeki üzümler sular altında kaldı. Hal böyle olunca adını ister fırsatçılık koyun ister fiyat politikası koyun netice itibariyle üzüm fiyatları geriledi. Gerek Ziraat Odası Başkanları gerekse de Tariş Başkanı Ferhat Şen, her açıklamasında boşa üzüm dökmemeleri konusunda çiftçiyi uyarıyor. Nisan sonlarında başlayan ve Ağustos ayına kadar devam eden yaprak alımları dahi 20 liradan kapanırken. Asmanın meyvesi şuanda 17 liraya kadar düşmüş vaziyette. Iskarta üzüm fiyatları konusunda rekabet kurumuna yüzlerce şikayet yağdığını öğrendim. Bu şikayetler ne sonuç getirir bilemem. Ancak ıskarta üzüm fiyatları her sezon sonu olduğu gibi yine artacaktır. Bundan şüphe yok. Burada çiftçilerimizin 12 ay çalıştıkları emeklerini yok pahasına satmamaları oldukça önemli.

Eylül ayı kuru üzüm için son fırsat hali hazırda dalında üzümü olan üreticiler bu ayı iyi değerlendirmeleri gerekmekte. Kuru üzümün önü açık. Muhafaza sorunu yok. Fiyatlar ne zaman yükselirse o zaman değerinde satılma imkanı var ki, her yıl sonu kuru üzüm fiyatları artış gösterir. Çiftçilerimizin Eylül ayını iyi değerlendirmesi gerekmekte.