Meral akşener'in Fatih Altaylı'ya verdiği mülakatı izledim ve bundan sonra İYİ Parti'nin yol haritasını ve Meral Akşener'in öncelikli tercihlerinin ne olabileceği yönünde kafa yormaya başladım. Gerçi bu konuyla  ilgili düşüncelerimi geçtiğimiz hafta yazdığım yazıda ele almıştım. Akşenir'in Altaylı'ya vermiş olduğu röportaj Türk Siyasetinin yakın geçmişine ve geleceğine yönelik önemli ipuçları vermekte.

ilk önce şu tespiti yapmakta fayda var. Akşener'in anlattıklarına bakılacak olursa 14 Mayıs öncesinde seçmenin korktuğu, endişe ettiği her şey vuku bulmuş, her şey gündeme gelmiş. Altılı masa dediğimiz ve seçmenin büyük unutlar yüklediği oluşum bir sükut-u hayalden başka bir şey değilmiş. Burada, başta Ahmet Davudoğlu ve Ali Babacan olmak üzere önemli aktörlerin oynadığı ve oynamadığı rolleri sorgulamamız gerekiyor. Meral Akşener'in takındığı tavrın yerel seçimleri nasıl etkileyeceğini tartışmamız gerekiyor.

Meral Akşener diyor ki; Adayın belirleneceği toplantı öncesinde ben tek tek liderlerle konuşmaya çalıştım. Adaylık sürecini nasıl yöneteceğimizi ve adayın nasıl belirleneceğini ortaya koyalım. Ama görüyoruz ki herşey önceden ayarlanmış. Akşener'in istediği aday belirleme metodiği havada kalmış. Demokrat Parti Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday gösteriyor Davutoğlu, Babacan ve Karamollaoğlu da bu öneriyi kabul ediyor.  Şimdi bu fotoğrafın izah edilmesi gerekiyor. Meral Akşener; "Ben o toplantıya gittiğimde elimde adayın nasıl belirleneceğine dair bir metot vardı. Her parti anket yaptıracak sonuca göre aday belirlenecekti" diyor. Kılıçdaroğlu ne diyor peki; "Biz beş Lider imzalayabiliriz yolumuza bu şekilde devam edebiliriz" yanıtını veriyor. Yani  % 10 oyu olan bir partiyi kafadan kaybedecek şekilde her şeyi göze alıp adaylığını ön plana çıkartan bir tavır takınıyor. Türk siyasetini ve seçmenini yakından tanıyan kelli felli parti liderleri 3-5 vekil için Kılıçdaroğlu ne derse kabul etmiş anlaşılan. Bir yanda Millet İttifakının başarıya ulaşması için kendi adaylığından bile vazgeçen Akşener, diğer tarafta 3-5 vekil pazarlığı yapıp Kılıçdaroğlu'na adaylık yolunu açan diğerleri. Buradan şu sonucu rahatlıkla çıkarabiliriz; "Bu seçim Erdoğan kazanmadı, muhalefet kaybetti."

Akşener'in bu tavrıdan sonra, şayet Kılıçdaroğlu görevi bırakmaz, Meral Akşener'le tekrar konuşmaya başlayacak ve onunla yerel seçimde ittifak kurabilecek bir aktör CHP'nin başına geçmezse kontağı kapatın, seçimi ağzınıza bile almayın.