Türkiye'nin EURO 2024 Avrupa Futbol macerası dün gece sona erdi. Türkiye için bir turnuvadan çok daha fazlası olan bu müsabakalar milletimizi birbirine kenetledi.

Uluslararası spor müsabakaları kuşkusuz tüm ülke vatandaşları için bir heyecandır. Dünyada birçok spor dalında belli yıllarda düzenlenen turnuvalar spor adına çok keyifli geçiyor.

Bu turnuvalardan bir tanesi de EURO2024 Avrupa Şampiyonası, ülkemizin de mücadele ettiği turnuva bu yıl Almanya’da gerçekleştiriliyor. Türkiye, turnuvaya katılmak için millilerimiz ön eleme maçlarını başarıyla geçip turnuvaya katılım hakkına kavuşmuştu.

Netice itibariyle liglerin bitişiyle birlikte turnuvaya katılma hakkı kazanan 24 ülkeyi heyecan sardı.  F grubunda Portekiz, Çekya ve Gürcistan ile mücadele eden milli takımımız grupta oynadığı üç maçın ikisini kazanarak son 16 turuna kalmaya hak kazandı.  Turnuvanın favorileri arasında bulunan Avusturya ile son 16 maçında karşı karşıya gelen millilerimiz, maçı 2-1 kazanmasını bilerek çeyrek finale yükseldi. Tabi maça iki gol atan Merih Demiral’in Bozkurt işareti ile sevinmesi damga vurdu. UEFA ve Almanya Dışişleri konuyla ilgili soruşturma başlattı. Neticede Merih Demiral’e  UEFA Disilikp Kurulu tarafından 2 maç men cezası verildi.  

Gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeyrek finalde karşılaştığımız Hollanda maçında Milli Takımı desteklemek için Almanya’nın Berlin şehrine gitti. Çeyrek finalde Hollanda’ya futbol dersi vererek 1-0 öne geçtiğimizi maçta tahlisiz yenilen 2 gol nedeniyle 2-1 sahadan mağlup ayrılarak turnuvaya veda ettik. Fakat, EURO 2024 Türkiye için unutulmaz bir turnuva olduğu aşikar.

Yazımın başında da belirttiğim gibi EURO2024 Türkiye için bir turnuvadan daha fazlasıydı. Asırlardır kullanılan ve Türklüğün simgesi haline gelen Bozkurt işaretiyle Türkiye düşmanları yine hortladı. Merih Demiral’e izlenen politika tüm Türkiye’yi birbirine kenetledi.

 Turnuva boyunca şehir meydanlarında, mahallerde, evlerde olabilecek her mekân da Milli takım coşkusu yaşandı. Milli maçların olduğu günler Türkiye ekrana kilitlenip nefeslerini tuttu. 2008’deki yarı final başarısının ardından Türkiye 16 yıldır turnuvada gruptan çıkamıyordu. 16 yıl sonra gelen bu başarı milletimizi heyecan yaşattı. Tüm Türkiye milli birlik ve beraberlik günü ilan ettiği milli maç günlerinde omuz omuza A Milli futbol takımımızı destekledi.

Milli maçlar ülkemizde farklı siyasi görüş, takım, grup ve toplumun diğer kesimlerini hep birlikte tek renk ve tek ses etrafında toplayarak bir ve beraber olmayı pekiştirdi. Yeni jenerasyon ile turnuvada göstermiş olduğu başarıdan dolayı gönüllerin şampiyonu A Milli Futbol Takımımıza bizlere böyle bir heyecan ve duygu yaşattıkları için teşekkür ediyorum.