Malum yerel seçimler yaklaşıyor. Her siyasi partinin kurumsal hafızasında mutlaka bir başkan profili var. Biz bu günkü yazımızda partiler açısından değil de başkanı seçecek vatandaş gözünden ideal bir başkan profili çıkarmaya çalışalım.
GÜÇLÜ BİR İRADE OLMALI
Pısırık bir belediye başkanını kimse sevmez. Gerektiğinde elini masaya vuracak, kerndi şahsını ortaya koyacak ve sınırları zonuna kadar zorlayacak bir belediye başkanı vatandaşın gözünde kahraman gibi görünür. Başkanlığını yaptığı şehrinin ve vatandaşların sorunlarınına çözüm üretme noktasında cesur ve kararlı olmalı, şehrinin gelişimi ve sağlıklı büyümesi için gerekli atılması gereken adımları artmaktan korkmamalı ve bunun mücadelesini vermeli.
KENDİNİ GELİŞTİRMİŞ OLMALI
Belediye başkanı, bilgi birikimi, beceri, deneyim, kültürel ve entellektüel bakış açısı olarak toplumun önünde olması gerekir. Bu saydıklarımız tabiki bir çırpıda kazanılacak meziyetler değil. Bunun okuluda yok. Bu doğrudan kişinin kendini geliştirmesi ile ilgili bir durum. Toplumu doğruya yönendirebilecek, güzele sevk edecek, kamusal kaynakları doğru ve en ekonomik şekilde kullanabilecek bir olgunluğa ulaşmak öyle 3-5 yılda kazanılacak beceriler değil. Uzun bir süreç sonunda, deneyimlerle zenginleşmiş, insanın kişiliği ile örtüşmüş ve belli bir entellektüel bakış açısı yakalayabilmiş kişiler en ideal başkan adayıdır. Başkanın belediyeyi etkili bir şekilde yönetilebilmesi için gereken donanıma sahip olmalıdır. Ayrıca başkan adayı, bütçe yönetimi, altyapı projeleri gibi konulara hakimiyetinin yanısıra sorunları analiz edebilmeli ve çözüm üretebilme becerilerine de sahip olmalıdır.
İŞİNİ SAMİMİYETLE YAPMALI
Hiç kimse annesinin karnından belediye başkanı olarak doğmuyor, ya da bu mesleği bir yerde çıraklık yaparak öğrenmiyor. Bu işin okulu var ama, o okuldanm mezun olanların çoğuda bu alanda kendine iş bulamıyor. Başkanlık olarak tanımladığımız iş biraz daha insanın kendi doğasında olan liderlik ve yöneticilik vasfının tezahir etmesidir. Bir başkan, belediye idaresi konusunda hiç bir bilgiye sahip olmasa bile içindeki liderlik kabiliyetiile profesyonelce hareket edip ekiplerini ve kadrosunu iyi çalıştırabilme gücü var. Sonuç itibariyle yılların birikimi var olan bir kamu idaresi sistemi var. Yönettiği beldenin ve vatandaşların ihtiyaçlarını iyi bilen her başkan, belediye hizmetlerinin yürütülmesinde güzel hizmetler sunabilir.
ADALETTEN AYRILMAMALI
Bir belediye başkanının, halka hizmet ederken adalet terazisi hiç şaşırmamalı. Belediye hizmetlerinde ahbap çavuş ilişkisi diye tanımlayabileceğimiz partileri ya da tanıdıkların istekleri doğrultusunda hizmet şekillendirmek ahlaken doğru olmaz. Sonuç itibari ile belediye yönetimi vatandaşın yönetimi demektir. Herhangi bir kişinin hakkının kamu gücünü kullanarak zarara uğratmak hem kamuya olan inancı zedelediği gibi, hem de başkana olan güveni sarsar. Bu illa başkanın eli olması olması gerekmez. Bazen belediye yönetimindeki bir görevlinin de bu türden bir zaaf içine düştüğü olur. Bu noktada belediye başkanının kendisinden kaynaklanmayan olumsuzlukların önüne geçmesi de önem arzetmekte. Bunun için belediye yönetimindeki iç dinamiklerin sıkı kontrol edilmesi ve görevini kötüye kullanan personelin ayıklanması adaletli bir belediye yönetiminde büyük önem arzetmektedir. Şehrinin kaynakları halkın yararına, eşit kullandırılmalı ve kimse kayırılmamalıdır. Bu bağlamda belediye başkanı, akrabalarını ve yakınlarını kayırmamalıdır. Şehrin kaynaklarını sadece belirli bir kesimin çıkarları için kullanmamalı ve herkese eşit davranmalıdır. kamusal kaynaklar adaletli bir şekilde dağıtılmalıdır. Toplumun tüm kesimlerini temsil etmeye çalışmalıdır.
KADROLARINI İŞİN EHLİ OLANLARDAN SEÇMELİDİR
Az önce belirttiğim gibi bir belediye başkanının kurumdaki bütün görevleri kendisi yapması mümkün değildir. Belediyelerde yılların birikimi ile oluşmuş olan bir yönetim sistemi var. Önemli olan oturmuş olan bu sistemin, köşe başı taşları diye tarif edebileceğimiz birim müdürlerinin işinin ehli ve uzman kişiler tarafından seçilmiş olmasıdır. Seçim öncesinde, 'onun oğluna, bunun kızına söz verdim' kâbilinden gerekçelerle işin ehli olmayan insanlarla yola devam etmek ilerleyen süreçte belediye başkanını da zor durumlara sokabillir. Bir diğer önemli konuda, başkan birlikte çalışacağı kodruyu oluştururken kendisine itaat edecek isimleri değil, işin hakkını verecek, çözüm odaklı ve halkla iletişimi güçlü olan kişileri tercih etmelidir. Böyle sağlıklı bir oluşumda belediye başkanı ekibini iyi yönettiği ve denetlediği sürece çok sıkıntı içinde kalmaz. Vatandaşta sorunlarının kolaylıkla çözüldüğü için belediye yönetiminden memnun kalır.
SÖZÜNDE DURMALI
Bir kişi belediye başkanı seçildiğinde parti rozetini bir kenara bırakmasını bilmeli. Yakasına belediye rozetini takıp, kimsenin siyasi görüşlerine bakmadan herkese eşit hizmet götürme derdinde olmalı. Seçim öncesinde ve belediye yönetiminde vermiş olduğu sözler seçmen açısından çok önemlidir. Bunun için eğer verilmiş sözler varsa mutlaka yerine getirmeye çalışması gerekir. Ola ki vermiş olduğu sözlerden biri, herhangi bir gerekçeyle gerçekleşmiyorsa bunu gerekçesiyle beraber halk ile paylaşmaktan kaçınmamalı. Şehrin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini göstermelidir. Herkesle ortak bir zeminde buluşabileceğini icraatleri ile ortaya koymalıdır. Başkan; dürüst olduğunu, sahte davranışlardan ve ikiyüzlülükten kaçındığını yönetim biçimi ile sergilemelidir.
Buna benzer bir kaç başlık daha yazımıza ekleyebiliriz. Sözün özü, belediye başkanı kendi ihtiraslarını bir kenara bırakıp, belediye yönetiminde evrensel normlar içinde hareket ederse halkın gözünde kısa sürede bir kahraman olabilir. Bu kişinin kendi elindedir.