Gediz ovasında üzüm üreticileri gözlerini TARİŞ'in 1 Ağustos'ta  açıklayacağı kuru üzüm  fiyatlarına çevirdi.

Geçen yıl mildiyö  hastalığının kasıp  kavurduğu üzüm  bağlarından istediğini  alamayan çiftçiler, bu yılda  rekoltenin  düşük  olması  nedeniyle umudunu  açıklanacak  fiyatlara bağlamış durumda.

TARİŞ'in 1 Ağustos'ta  açıklayacağı  fiyatın  üzüm  piyasasını  büyük  ölçüde  yön  verecek olması nedeniyle çiftçiler, 37 yıl  sonra  ilk  defa yeni  bir yönetim  tarafından  açıklanacak fiyatlara kilitlenmiş durumda. Bu yıl  ilk defa TARİŞ' ve TMO'nun depolarında üzüm  olmaması, bağlarda rekoltenin düşük olması, artan enflasyon ve girdi maliyetleri de göz önüne alındığında üreticinin fiyat  beklentisi  büyük.

Güncel  kuru üzüm  fiyatları  şuanda 120 ila 140 TL bandında gezerken, TARİŞ yönetiminin açıklayacağı yeni fiyatla birlikte  piyasanın  nasıl  şekilleneceği merak konusu. Ancak geçtiğimiz  günlerde  ilk olarak 14 TL olarak açıklanan Iskarta üzüm fiyatlarıda çiftçilerde hayal  kırıklığı oluşturdu. Açıklandıktan  3 gün  içinde  17 liralara  kadar çıkan ıskarta üzüm fiyatlarının akıbetide açıklanacak olan kuru üzüm  fiyatlarına bağlı.

Kuru üzüm  fiyatları  kuşkusuz sofralık  ve ıskarta  üzüm  piyasasını da doğrudan etkileyecek. Sarıgöl Üzüm Kooperatatifi Başkanı Yusuf Tüfekci, 1 kilogram üzümün yetiştirme maliyeti 26 TL olduğunu açıklamıştı. Buna göre 5 kg üzümden 1 kg kuru üzüm çıktığına göre üzüm üreticilerinin bu yıl 7 numara üzüm için en az 130 TL ve üstü bir fiyat beklentisi bulunmakta.

Yazımın ilk  başında da bahsettiğim gibi, TARİŞ  ve TMO depolarında  üzüm yok, rekolte  düşük. Dolayısıyla üzüm piyasasının bu yıl  hareketli  olması kaçınılmaz. Öyle ki  geçen  yıl  50 liradan  açıklanan kuru üzüm fiyatları, rekoltenin  düşük olması  nedeniyle  kısa  sürede  70 liraya, yıl sonuna  doğru da  100 liralara  kadar  çıkmıştı. Bu sezon geçen yılında eksikliği,  bu yılında rekoltenin  düşük olması nedeniyle üzümde ciddi bir arz talep ilişkisi olacak.
Üreticiler acil  ihtiyaç olmadığı  taktirde kuru üzümlerini  satmakta  acele  etmemesi  gerekir.  Öyle ki, bu sezon Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki üzüm fiyatlarındaki rakamların ciddi oranda farklı olacağı tahmin ediliyor. Sabredenin kazanacağı yeni bir üzüm sezonunun  hayırlı ve bereketli olmasını  diliyorum.