İYİ Parti, yerel seçimlerin yaklaştığı son günlerde siyasetin kilit partisi konumuna geldi. Genel Başkan Meral Akşener, yerel seçimlerde partisinin tüm il ve ilçelerde kendi adaylarıyla seçime gideceğini açıklamasına rağmen, CHP her fırsatta ülke genelinde olmasa bile kritik yerlerde İYİ Parti ile ittifak yapılabileceğini söylüyor. Cumhur İttifakı cephesindeki  AK Parti ve MHP zaten uzun süredir Akşener'e evine dön çağrısı yapmakta. 

Yani olaya neresinden bakarsanız bakın İYİ Parti'nin ülke siyasetindeki konumu ve ağırlığı göz ardı edilemez. Muhalefetinin ayakta kalabilmesi ve ülkeyi kötü yöneten iktidarı değiştirebilmesi için İYİ Parti son derece hayati bir rol oynamaktadır. 

İYİ Parti'nin akademisyen ağır toplarından parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz açıklamalarda bulunarak İYİ Parti'nin yol haritasını çizdi. Yılmaz, Türk siyasetyinin yıllardır sağ-sol çizgisinde yapılandırılmaya çalışıldığına dikkat çektiği yazısında; "Bütün dış müdahalelere ve tacizlere rağmen siyasi mücadelesine devam eden İYİ Parti üzerindeki bu baskının sebebi, AKP hükumetinin son 20 senede siyaseti sıkıştırmaya çalıştığı sağ-sol veya AKP-CHP parantezlerini aşabilecek bir yol önermesiydi" diyerek muhalefetin başarılı olabilmesi için güçlü bir İYİ Parti’ye ihtiyacı olduğu hatırlatmasında bulundu. 

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde kurulan Altılı Masa hakkındada görüşlerini dile getiren Bilge Yılmaz, Altılı Masa sürecinin en büyük hatasını, 'seçimin kazanıldığı şımarıklığıyla hareket etmek' olarak değerlendirerek; "Bu süreçte İYİ Parti, siyasi ayak oyunlarıyla ve medya vasıtasıyla abluka altına alındı. İYİ Parti’yi zayıflatmak pahasına Kılıçdaroğlu adaylığı dayatıldı. Yine de mızmızlanmak yerine bu baskılara dayanabilmeli, oluşturulan kurgusal tepkiyi göğüsleyebilmeli, masaya dönmemeli ve muhalefeti muhalefete rağmen kurtarmayı becerebilmeliydik. Bunu yapamadık ve seçimleri kaybettik" dedi. 

İYİ Parti'nin kendi hataları ile yüzleşmesi gerektiğinede işaret eden Bilge Yılmaz asıl sorunun partinin kurumsal kapasite zayıflığı olduğunu beliterek; "6 Mart’ta hatalı bir karar alarak masaya dönmemizin sebebi de milletvekili listelerine yeterli hassasiyeti gösterememizde de sonraki dönemde yaşanan gereksiz tartışmaların sebebi de bu zaafiyetlerdir. İYİ Parti’yi geçmişte milliyetçiler-merkez sağcılar, şu anda da ittifak yanlıları-ittifak karşıtları üzerinden okuyanların yanıldığı nokta tam olarak budur. Bu yüzeysel ve ezbere yapılan değerlendirmelerin muhalif televizyon kanallarının stüdyoları dışında bir karşılığı yoktur" değerlendirmesinde bulunuyor. 

Türkiye’nin ihtiyacı olan muhalefetin seçim kazanması, muhalefetin seçim kazanması için ise güçlü bir İYİ Parti'ye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu nedenle ülke muhalefeti için yapılması gerekenin, İYİ Parti’yi ittifak söylemi etrafında sağa sola çekiştirmek değil, partinin kurumsal eksikliğinin gidermesinin desteklenmesi olduğunu hatırlatarak; "Küçük siyasi hesapların peşinde olanlar, muhalif seçmenin çaresizliğini kendi kariyeri veya ticari menfaatlerine tahvil etmek isteyenler ve romantik şımarıklıklarını ahlaki üstünlük zannedenler İYİ Parti içindeki çürük elmalardır. Bunların elbette ki farkındayız. Bunları tavizsiz şekilde temizleyip yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Gerekiyor ki, sadece İYİ Parti değil muhalefet de içinde bulunduğumuz krizden daha güçlü çıkabilsin. Zira, Türkiye’nin ihtiyacı olan muhalefetin seçim kazanması, muhalefetin ihtiyacı olan ise güçlü bir İYİ Parti’dir. Bu yüzden siyasi amaçlarımızı, siyasi süreçlere kurban etmeden ilerlemeli ve muhalefet partileri olarak birbirimiz üzerinde abluka kurmadan, pusu kurmadan ve hayal kurmadan bir strateji geliştirmeliyiz. Yani ezbere söylemlerden ve bize zarar veren alışkanlıklardan kurtulmalı, muhalefeti yeniden yapılandırmalıyız" diyor. 

Gerek muhalefetin, gerekse İYİ Parti'nin başarıya ulaşması, muhalif seçmene umut olabilmesi için atılması gereken adımları içtenlikle sıralayan Bilge Yılmaz'ın çözüm önerisi oldukça isabetli. Elde edilen siyasi birikimlerin ziyan edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz; "Anayasal devlet niteliği ortadan kaldırılırken ve maliyeti imtiyazlı sınıflar yerine halka ödetilen yanlış bir ekonomi programı uygulanırken uğraşmamız gereken, muhalefetin bu gidişatı durdurma yeteneğini nasıl arttıracağımızdır" diyerek muhalefetin kısır çekişmelerden uzaklaşıp gerçekçi adımlar atması gerektiğini hatırlatıyor. 
Ne diyelim; Doğru söze ne denir?