Son günlerin en sıcak konusu seçimler yaklaşırken muhalefetin ittifak kurabilme olasılığının ne olduğu. Hemen hemen her ortamda laf dönüp dolaşıp bu konuya geliyor desek abartmış olmayız. İyi Parti tavrını uzunca bir süre önce belli etti zaten. CHP nasıl bir stratejiyle yoluna devam etmeli ki yerel seçimlerden başarı ile çıkabilsin. 

İlk önce şunu söyliyeyim. Muhalefet cephesinde ittifakın ya da seçim işbirliğinin olma olasılığının gittikçe düştüğünü söyleyebilirim. Meral Akşener'in tutumu çok katı. Ya daha fazla aday koparmak için ilini çok yüksek tutuyor ya da  kendi boyunun ölçüsünü almak istiyor.Bunu olumsuz anlamda söylemiyorum gerçek reel anlamda söylüyorum. 

Ben İyi Parti'nin bu şekilde yoluna devam ederse ciddi bir hezimet yaşayacağını düşünüyorum. İyi Parti liderinin alacağı kararın seçmen üzerinde ciddi bir yaptırım gücü olacağından endişeliyim. Yerel seçimlerde seçmenin stratejik oy kullanacağı kanaatindeyim. Yani adaya bakıp, adayın durumuna göre başka parti adaylarına oy vereceklerini, ama Parti meclisinde İyi Parti'yi tercih edeceklerini ve kendi partilerinde kalacaklarını düşünüyorum. Buna rağmen böyle giderlerse İyi Parti'nin son parlamento seçiminde aldığı oy oranının altına düşeceği kanaatindeyim.

İttifak  yapmayacaklar ise muhalefet bloğu niye var diye bir soru geliyor insanın aklına. Zira MHP ile AKP arasında çok ciddi bir kavga olmasına rağmen seçim ittifakını bozmuyorlar. Velevki böyle bir durum oldu Cumhur İttifakı dağıldı, o zaman karşımıza şöyle bir ihtimal daha doğuyor. İyi Parti'nin MHP ile milliyetçi ittifak yapma olasılığı olabilir. 

Şimdi doğmamış çocuğa don biçmek gibi bir yaklaşım oldu ama, Cumhur İttifakın'daki görüş ve fikir ayrılıkları çatırdamaya devam eder, bir ayrışma olursa AKP ile MHP yerel seçimlere ayrı ayrı girme kararı alabilirler. Bu durumda ciddi bir şekilde İyi Parti ile MHP arasında görüşmelerin olma ihtimalinden gündeme gelebilir.

Peki CHP'nin çiçeği burnunda lideri Özgür Özel'in stratejisi yerel seçimi kazanmak için yeterli mi? Yerel seçimlerde Parti liderinden ziyade göstereceği adaylar önemli. Ben üç büyük şehirde CHP'nin başat aktör olduğunu kanaatteyim. Ankara ve İstanbul'u rahatlıkla alabilecekleri, İzmir'i de farklı bir adayla rahatlıkla alabilecekleri kanaatindeyim. Ankara'da Mansur Yavaş'ın milliyetçi muhafazakar cepheyi kendi kitlesi olarak görüp CHP'ye aktarabileceğini düşünüyorum.

Son günlerin gündemden düşmeyen diğer bir konusu ise Ak Parti'nin MHP yerine HDP ile ittifak kurup kuryamacağı. Baştan hemen söyleyelim böyle bir şeyin olma ihtimali çok zayıf. Böyle bir şey olursa az önce bahsettiğimiz MHP ve İyi Parti gerçekten birleşebilir. Birleşmenin ötesinde Ak Parti'deki milliyetçi oyları da almayı başarabilirler. O zaman göz gözü görmez. HDP seçmeninin de böyle bir ittifak kurulsa bile AKP'ye ciddi bir şekilde oy vermeyeceğini, ikiye bölüneceğini düşünüyorum. Bu olguyu Ak Parti kurmaylarının görardı edeceğini hiç sanmıyorum. 

Seçimlere ne çok uzun bir zaman ne de çok kısabir süre kalmışken, dengelerin siyasi partiler açısından önümüzdeki günlerde yeniliklere gebe olduğunu hep birlikte göreceğiz.