Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı tüm ülkede çok büyük bir coşku ile kutlandı. Şimdi burada şurada şu kutlama yapıldı, burada bu kutlama yapıldı cinsinden kelam ederek herkesin malumu olan şeyleri yazmak istemiyorum. 

Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri dış basında nasıl ele alındı, neler dendi, neler anlatıldı. Amerikan ve İngiliz basınının gözünden 100. yıl kutlamaları ile ilgili çıkan haber ve yazılar neler. Ayrıca Cumhuriyet’in 100. Yılı, dünya çapında nasıl karşılandı neler yapıldı sizin için araştırıdım.

Gelin hep birlikte bu yazılara ve yabancı ülkelerin etkinliklerine birlikte göz atalım.

Amerikan Associated Press (AP) Haber Ajansı;

"Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşına girerken başarıları ve karşı karşıya olduğu zorluklar" başlıklı makalede, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yüzünü Batı'ya dönmüş laik bir cumhuriyet kurduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında ise Türkiye'nin daha muhafazakar bir karakter kazandığı ifade ediliyor. 

İngiliz Financial Times Gazetesi; 

Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün devlet ve toplumda kapsamlı, hızlı bir modernleşme başlattığı için milyonlarca Türk'ün gözünde bir kahraman olduğu, ancak mirasının tartışmasız olmadığı belirtiliyor.

Erdoğan döneminde, bazı İslamcılar ve milliyetçilerin Atatürk'ün yönetiminin bazı yönlerinde giderek daha fazla hata bulmaya başladığı, buna karşın laiklerin ve liberallerin çoğunun onu savunmaya devam ettiği vurgulanıyor.

Economist Dergisi;

Cumhuriyetin 100. yılı makalesinde "Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk'ün mirasını silmek yerine ona sahip çıktı" başlığını kullanmış.

Makalede Ağustos ayında yapılan Konda anketine yer verilerek, Atatürk'ün hala Türkiye'nin en popüler siyasetçisi olduğu ve bu yaz yeni bir seçim zaferi kazanmış olsa da Erdoğan'ın böylesi bir nitelemeyi ancak hayal edebileceği belirtiliyor.

Euronews;

Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılını kutluyor başlıklı haberde, Türkiye'de Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Erdoğan, Anıtkabir özel defterine, "Cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar güvendedir, emin ve ehil ellerdedir. Ruhun şad olsun. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı kutlu olsun"şeklinde yazdı, ifadelerini kullandı. 

Ayrıca haberde, siyasi parti liderlerinin kutlamalar hakkındaki görüşlerine de yer verildi. 

Şimdi de, yabancı devletlerde Cumhuriyet’in 100. yılı nasıl karşılandı bunlara göz atalım.

AZERBAYCAN

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "100. Yılında Türkiye-Azerbaycan Kardeşlik İlişkilerine Tarihsel Bakış" konulu konferans gerçekleştirildi.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla kutlama programları düzenlendi.

BOSNA HERSEK

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla TRT yapımı "Cumhuriyet" filmi izletildi.

KOSOVA

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

KARADAĞ

Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçiliğince, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

BULGARİSTAN

Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle resepsiyon düzenledi.

RUSYA

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğince, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

ÇİN

Çin'de Cumhuriyet'in 100. Yılı, Pekin Büyükelçiliği'nde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

İTALYA

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılı dolayısıyla Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğince 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi.

İSPANYA

İspanya'nın başkenti Madrid'de Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla "Dünden bugüne Türkiye-İspanya ilişkileri" başlıklı panel yapıldı.

HOLLANDA

Türkiye'nin Amsterdam Başkonsolosluğu, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

İSVİÇRE

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği ve Zürih Başkonsolosluğu tarafından resepsiyon düzenlendi.

İRLANDA

İrlanda'nın başkenti Dublin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. kuruluş yılı münasebetiyle resepsiyon düzenledi.

HIRVATİSTAN

Türkiye'nin Zagreb Büyükelçiliğince, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

SIRBİSTAN

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğince, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

YUNANİSTAN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

PAKİSTAN

Pakistan’daki Türkiye Maarif Vakfı’na (TMV) bağlı okullarda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. kuruluş yılı kutlandı.

IRAK

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

NİJERYA

Nijerya'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliği'nde resepsiyon verildi.

İNGİLTERE

İngiltere'nin başkenti Londra'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle resepsiyon düzenlendi.

Türkiye, Cumhuriyet ile gerçekten büyük bir ülke...